От х:

Днес в x:

Шефове уволняват с хватки млади майки, иска се закрила и за бащите

    Политическо движение „Социалдемократи“ внася законопроект, с който от закрила да се ползват не само майките, но и бащите на деца до 3 години. Това обяви днес в Хасково лидерът на партията Елена Нонева.

    Целият актив на социалдемократите от страната се събира за уикенда в Минерални бани.

    Идеята за тези промени дошли от младежката организация на партията. Това се налагало, защото имало много случаи, в които младата майка е била уволнявана, „а ако и бащата остане без работа, отглеждането на детето става непосилно“, обясни Нонева.

    По думите й имало много работодатели, които след завръщането на жената на работа след майчинство, я карали да подпише декларация, че няма да ползва болнични, нито отпуски. „Тази декларация, разбира се, няма никаква юридическа стойност. Но заедно с нея карат жената да подпише и заявление за напускане по взаимно съгласие. Документът няма дата и ако на младата жена все пак се наложи да отсъства заради болест на детето например, заявлението се датира и майката се освобождава от работа. Има много такива случаи“, допълни Нонева.

    Тя увери, че законопроектът, който ще бъде внесен в парламента още следващия месец, има подкрепата на БСП. „И не само на БСП. Разчитаме и на другите партии да ни подкрепят, защото бъдещето на България няма цвят“, каза още тя.

    Законопроектът предвижда промени в Кодекса на труда. Ако бъде приета поправката, тя ще защитава бащите на деца до 3 години, също както майката. Освобождаването от работа на родителите ще става само с разрешението на Инспекцията по труда.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини