От х:

Днес в x:

Хасково е част от Националната инициатива „България пее“

Тази вечер Хасково ще стане част от Националната инициатива „България пее“. Тя започва в различни градове на страната от днес и продължава до 17-и април. Посветена е на 90- годишнината на Български хоров съюз.

Кампанията си поставя възродителска цел- да стимулира хоровото пеене, да приобщи слушателите да станат изпълнители, като им покаже, че то е атрактивно и много приятно хоби.

„България пее“ цели и да насочи вниманието на държавната машина към хоровото изкуство, което в последните години е в кьошето по отпуснато държавно финансиране за изявите си.

В първата по рода си инициатива ще се включат 33 града на страната и ще пеят около 3500 хористи.

В Хасково „ България пее“ започва в 18.30 часа.

На сцената ма Младежкия център ще се изявят 6 певчески формации, 150 певци и 6 диригента.

В програмата са: Детска вокална група „Орфейче” – при Младежки център – Хасково с ръководител Катя Демирева;

Женски хор при ПАНПТ „Китна Тракия” с диригент Стефка Младенова; Детски хор „Орфей” при Младежки център – Хасково с диригент Елена Цветкова; Дамски камерен хор „Незабравки” при НЧ „Обединение” – Кърджали с диригент Марин Владинов; Смесен хор „Родна песен” при НЧ „Заря” – Хасково с диригент Вела Казакова и

Смесен хор „Родина” при НЧ „Родина” – Стара Загора с диригент Емил Минев.

В програмата са включени творби от различни стилове и епохи на композитори от цял свят.

Концертът се организира със съдействието на Община Хасково и организациите, към които са участващите състави. Входът е свободен.

А на фона на тази инициатива, идва и още един добър пример от Хасково, който показва, че не всички институции са нехайни към хоровото изкуство днес. В своя докладна записка кметът на града Добри Беливанов предлага на Общинския съвет да гласува финансиране за предстоящото участие на Детски хор „Орфей“ Шестия Световен музикален фестивал в Коста Брава-Испания. За заминаването на хасковските хористи са необходими 2300 лева. Градоначалникът предлага сумата да се отпусне от бюджетния резерв.

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини