От х:

Днес в x:

Учениците от Езиковата се запознаха с дуален ВУЗ в "Топ 5“ на Германия

    Учениците, които се обучават за Дойче шпрах диплом /DSD/ от Гимназията с преподаване на чужди езици “Проф.д-р Ас. Златаров“ в Хасково се запознаха днес с възможностите за обучение в немското висше училище Беден -Вюртемберг вМозбах, което е в „топ 5“ на немските дуални ВУЗ-ове. В близо едночасовата презентация преподавателят и завеждащ Езиковия център към ВУЗ-а Щефан Ридл и колегата му Флориан Кюхлер разказаха на учениците за организацията на обучителния процес и възможностите на дуалното образование. Университетът е държавен и в него студентите на плащат такси. Предлаганите специалности са по 13 за всеки от двата основни факултета-Техническия е Икономическия. Висшето учебно заведение има 1000 дуални партньора в цялата страна, сред които „Ауди“ и „Мерцедес“. Това са фирми, в които студентите карат практическата част от обучението си.

    Следването е три годишно, като се редуват три месеца теория с три месеца практика.

    Фирмите инвестират за цялото обучение на един студент общо 40 000 евро, които му се дават под формата на заплата докато той кара практическото си обучение при тях, освен това всеки от стажантите има свой ментор, на които също му се заплаща от фирмата. „За тези фирми няма никакви държавни стимули. Техният стимул да са наши дуални партньори е, че имат възможността да си набавят кадри точно в направлението, в което им са нужни, съобразно плановете си за развитие“, обясни Щефан Ридл. Той посочи обаче и като важен факт, че приключилите студенти не са задължени след това да работят във фирмата, където е било тяхното обучение. Те не са обвързани с договори по време на следването си. Факт е обаче, че 85 % от готовите вече специалисти се връщат на работа точно там, където е била тяхната практическа част от дуалното обучение.

    Повече за практиката на дулната образователна система в Германия, към която върви и реформата в българското образование, четете утре на сайта в интервю със Щефан Ридл.

    Мая Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини