От х:

Днес в x:

Скотобойна на 10 км от Хасково: Избиват 100 крави с телетата им

    Димитровградските села Воден и Черногорово, които са на 10-на километра от Хасково, се превърнаха в скотобойна днес, след началото на избиването на заразените с нодуларен дерматит крави. Заболяването не е опасно за хора, но е смъртоносно за животните и на умъртвяване подлежат не само болните, но и контактните добичета. Така, само в тези две села на умъртвяване подлежат 96 крави, 21 от Воден и 75 от Черногорово. В сметката не влизат 8-те бременни крави от фермата на Иглика и Илия Илиеви от Воден. Съсипаните от мъка пенсионери, вече подготвили имена на бебетата, но няма да имат шанс да ги отгледат.

    „Разболяха се само две-Гери и Джулия. И те вече са излекувани. Защо трябва да ги избиват? Ами останалите-те са здрави. Само да ги видите колко са умни, да могат-ще проговорят. Това е убийство“ плачеше пенсионираната детска учителка Иглика Илиева. За фермерите животните не са просто хайванчета, а членове на семейството. Отделно и начин за препитаване за на тях и децата, които иначе не биха вързали двата края с обидно мизерните пенсии и заплати.

    Драмата на Илиеви от Воден трогна техните съселяни, много от които бяха и в паника и заради техните животни. Заболяването Нодуларен дерматит се предава чрез кръвосмучещи насекоми, най-вече комари и за нито една от 90-те останали крави в селото не може да се каже че е в безопасност. Стопаните не вярват и в адекватното обезщетение от страна на държавата. „Ще ни метнат по 200 лв и ще си измият ръцете. Знаят ли колко пари са вкарани в отглеждането на едно животно“ попита другият Иван Огнянов от Черногорово, чието стадо също подлежи на избиване. Човекът е с 50 хиляди лева кредит и при липса на актив с който да го погаси,банката ще му вземе къщата. "Оставам на пътя и аз и децата" вайкаше се инвалидът, на чиито болни плещи са ученик и студент. Според него адекватно обезщетение за крава е поне 1500 лв, но дори и той не вярваше, че държавата ще се доближи поне малко до тази сума.

    И потърпевши и засега незасегнати стопани винят държавата за ситуацията. Според тях епидемията от нодуларен дерматит избухнала още август миналата година в съседните територии на Гърция и Турция. През октомври пък от БАБХ обявили че няма да ваксинират животните, за да не се натоварвала икономиката на държавата. В резултат на което заболяването прескача.“Ако бяха ни ваксинирали, това нямаше да се случи, но решиха да спестят пари, на наш гръб“ през сълзи каза Иглика. Съпругът й пък истински изплаши събралите се комшии след като се разтрепера при началото на екзекуцията. Илия имал 4 инфаркта и мнозина предложиха да го отделят от гледката за да не получи 5-ти. Човека отказа и изпи горчивата чаша до край. Самото умъртвяване бе относително хуманно-със смъртоносна инжекция. Труповете на животните ще бъдат покребани в землището около Воден, на специалнто подбрано и изкопано с багери място. Обичайната практика по изгаряне на останките в случая е неприложима-най-близкият екарисаж е във Варна и има сериозен риск болестта да бъде пренесена и там, по време на транспортирането.

    Това е само началото, предупредиха воденци. Според тях всички села в Димитровградско са пламнали и новите случаи са само въпрос на време. От БАБХ Хасково не потвърдиха нито отрекоха тази информация. Ветеринарните доктори все едно си бяха плюли на дипломите и не отговаряха дори на простички въпроси-какво е клиничното изражение на болестта, има ли лечение, каква е карантинната зона. В ролята на доктори, специалисти и експерти трябваше да влязат неизвестни прес-аташета от пресцентъра на БАБХ. Оттам все още не са дали отговор. Поне на теория, в 30-километровата зона около двете села е въведена пълна карантина състояща се в дезинфекция и дезинсекция на сгради и стопански постройки, за да се сведе до минимум причинителя на заразата. Пак на теория, в тази зона жива крава не трябва да си подава носа навън. Което се опровергава с едно пътуване до засегнатия район. В отстоящото само на няколко километра село Узунджово например, стотици крави спокойно си преживяха на пасищата около населеното място. Иначе БАБХ обяви, че „Изцяло е забранено движението на едри преживни животни на територията на областите Благоевград, Бургас, Кюстендил, Кърджали, Пазарджик, Перник, Пловдив, Сливен, София град, София област, Стара Загора, Хасково и Ямбол, както и провеждането на пазари и изложби на едри преживни животни. Изключение се прави само когато те се транспортират до кланица, с цел незабавно клане, но след писмено уведомление и получено разрешение от Централно управление на БАБХ“. От Агенцията предупреждават още, че при всяко съмнение за наличие на заболяването, стопаните трябва незабавно да се уведомят ветеринарните власти в съответния регион.

    От 12 часа днес се свиква извънредно заседание на областната епизоотична комисия в Хасково, която ще набележи спешни мерки за справяне с проблема.

    Г.Христов 

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини