От х:

Днес в x:

Възстановяват рухнала 130-годишна църква за Великден

    130-годишната църква “Св. Архангел Михаил” в минералбанското село Долно Брястово ще отвори врати за Великден след дългогодишно прекъсване. Храмът се възстановява с дарения и доброволния труд на местните хора, а кметът на селото Станко Янков хвърля всички усилия ремонтът да приключи за най-големия християнски празник.

    “Църквата приличаше на рухнала плевня. Покривът бе поддал, вътре течеше. Няма данни кога е строена църквата, но някои от иконите са датирани – 1884-а, 1889-а. Прибрал съм ги в кметството, заедно с богослужебните книги, някои от които пък са от началото на XIX в.”, разказа кметът.

    Възстановяването на няколко християнски храма по европрограма пропадна миналата година заради раздори между общината и пловдивската митрополия. Църквата в Брястово също имала изготвен проект по Програмата за развитие на селските райони, но не била одобрена, събрала едва 60 точки при необходими минимум 80.

    Тогава местните хора, начело с кмета, решили сами да я възстановят. Започнали мината година със смяната на покрива.

    “Покривът приличаше на хлътнал гръб на магаре, при дъжд вътре се образуваха огромни локви”, разказва кметът Станко Янков.

    Сега храмът е с изцяло нов покрив, измазан отвън, направени са няколко бетонни колони, защото от времето каменната зидария на стените е поддала и са леко килнати. Отклонението е около 20 см.

    “Направихме камбанария и закачихме камбаната, която досега стоеше в двора. Изградихме и чешма. Смятам за храмовия празник наесен край нея да направя и един навес с останалите материали от ремонта”, споделя кметът.

    Сега се ремонтира вътрешността на храма. Възстановява се иконостасът. Остава да се измажат стените и църквата ще е почти готова да посрещне миряните.

    “Много хора се включиха. Някои с дарения, други с доброволен труд, трети с материали. Кметът на общината дари 5000 лв. Църковното настоятелство имаше събрани 3700 лв. и също ги предостави за ремонта”, разказа Янков.

    Кметът е втори мандат управник на Брястово. До обед върши административната работа в кметството, а следобед обува старите панталони и влиза в църквата.

    “Ние кмет ли сме си избрали или общ работник”, подхвърлят шегобийци от селото. Но това е в рамките на шегата, иначе всички се чувстват съпричастни към начинанието.

    Ремонт на църквата “Св. Архангел Михаил” в Брястово е равен през 1938 година, гласи надпис, издълбан в камъка на една от стените.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини