От х:

Днес в x:

500 деца рискуват през половината град да отидат на училище

    Поне 500 малчугани от 1-ви до 4-ти клас ще се наложи да бият път през половината град за да отидат и се върнат на училище. Горе долу толкова са възпитаниците на най-многобройното ОУ в Хасково Иван Рилски, което от това лято излиза в ремонт. Той е по оперативна програма на ЕС и ще обнови всичко-от покрив и фасади, до котелно помещение. Абсолютно невъзможно е учебен процес по време на ремонта, както е и невъзможно за трите летни месеца да се завърши всичко. Затова в момента още се умува върху преместването на учениците за новата учебна година. Текат обсъждания в училищните настоятелства и съгласувания с РИО и общината. Завчера подобна среща е събрала на едно родителите на Рилски, замкметовете Трендафилова и Консулов и шефът на РИО Иван Панайотов. Работната хипотеза за Иван Рилски е децата да се разпределят в Механото/начален етап/ и ПМГ/ прогимназиален/. Първият вариант обаче предизвиква родителско безпокойство.

    Причината е че ще се местят 27паралелки или над 500 деца. Децата в едно училище са набрани приблизително по районен принцип, тоест в изискванията за пример са вкарани с предимство децата от най-близките детски градини. Което означава че голяма част от малчуганите живеят в Района на Раковски, Ком, Орфей и Възраждане. „Как 2-класникът ми ще пресече 3 булеварда и още два пъти по-толкова улици за да се върне от училище. Без да рискува да го удари кола” уместно пита родителят Милена Савкова. Тя можела да кара сутринта детето, но не и да го взима следобед. Таткото пък често пътувал и не бил опция. Милена първо не е сигурна че малкия няма да се загуби през половината град. После прави сметката че от Механото до Ком/където живеят/ има редица натоварени улици-Бул. Съединение и целия Раковски, или Съединение, бул. Стефан Стамболов, целия Васил Левски и част от Ком. От всяка посока са поне 4 км изчислява тя. На срещата с инспекторат и община било предложено училищните автобуси да карат малките, но идеята била изоставена защото няма толкова училищни автобуси. Те са предвидени да извозват децата от селата до средищните училища, които в Хасково са „Смирненски” и „Левски” и просто местата в тях не стигат за два курса на още няколкостотин малчугани. Отделно, че курсовете са различни.

    Механото е най-добрата опция въпреки относителната си отдалеченост, смята пък началникът на  РИО Иван Панайотов. Търсело се е училище с голяма база, където новодошлите да учат в отделен корпус с отделен вход и да може да им се осигури столово хранене и целодневна заетост. По закон, учениците от 1-ви до 4-ти клас са обхванати от целодневната форма на обучение.  Всички тези изисквания са изпълнени, като евентуално се очертават само дребни проблеми. Например недостигът на помещения за часовете по физическо. Единственият салон просто не може да поеме всички, дори и да го съвместяват няколко класа едновременно. Очертават се много свободни часове по физическо.

    Новото училище ще си идва с директора и с делегирания бюджет. Тоест проблемите му ще се решават от досегашния му началник в съгласие с началника на училището приемник, без предимство на някои от тях. Новодошлите ще си плащат и всички сметки. Все пак тези детайли подлежат на уточняване, допълни Иван Панайотов.

    12 паралелки до 7 клас от Рилски пък ще се настанят в ПМГ. Там си имат и достатъчна база и логистика за да приютят новодошлите.  Донякъде парадоксално, за по-големите пътя до вкъщи е по-малко и по-безопасен, поне доколкото може да се кара напреки през кв Възраждане, без да има риск детето да се загуби.

    Другото ремонтиращо се училище Шандор Петьофи има по-лека задача, отчасти защото разполага с много по-малко ученици. Общият им брой е под 500. Малките, всичко 12 паралелки, отиват в общежитията на Дървото, отстоящи на километър в западна посока и на пресичане от само 1 булевард. Големите, от 5 до 8 клас,  са горе-долу на същото разстояние в Езиковата гимназия.

    Надеждите са ремонтните да приключат до края на календарната година,но това зависи от общината и от избора на изпълнител за обществената поръчка, допълват от Инспектората.

    Г.Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини