От х:

Днес в x:

Новият буквар остава за догодина, историята за 5 клас идва през ноември

    Забавянето на някои учебници по новата програма през новата учебна година е неизбежно. Букварът за първокласниците няма да е готов за 15 септември, а понеже се ползва само първия срок, през втория децата учат от читанка, той ще остане за следващата година.

    Това обясни на пресконференция днес в Хасково вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева. Проблем ще има и с учебника по история за  5 клас, който ще е ръцете на учениците чак в края на ноември.

    Кунева обясни забавянето с процедурата. „Заповедта на министър Танев (предшественикът й на поста – б.а.) е била подписана на 8 януари. Законовият срок за отпечатване на учебниците и помагалата е 7 месеца. Тоест те ще са готови на 8 август. Според процедурата обаче те трябва да бъдат разпратени по училищата и учителите да дадат мнение по всеки от предложените учебници. Така че няма как те да са в ръцете на децата на 15 септември“.

    Меглена Кунева обясни, че такова е положението, което е заварила в министерството. Пред нея като министър имало два варианта – или да отложи реформите с новия закон за образованието, или да поеме риска от известни неуредици, но промените в училище да започнат още следващата учебна година.

    Към мнението й се присъедини и Димитър Танев, депутат от ДБГ и зам.-председател на бюджетната комисия. Той увери, че законодателите държат реформите в училище да не се бавят с цяла година.  

    Според Меглена Кунева образователното министерство взема всички мерки да няма хаос в училищата наесен. „През цялото лято учителите ще се обучават, заделили сме пари за това“, заяви тя.

    По нейно мнение с новите учебни програми в центъра на образователния процес вече няма да е учебникът, а учителят. Становището й бе подкрепено от Деян Янев, общински съветник в ОбС Хасково от Реформаторския блок и учител по български език и литература. На пресконференцията присъства и Диян Бояджиев, шеф на местната структура на ДБГ в Хасково. Депутатът от РБ Станислав Иванов обаче отсъстваше. „Поканили сме го, но не дойде, може да има някакъв ангажимент“, кратко отвърна на репортерски въпрос Димитър Танев.

    На брифинга бе и шефът на агенцията за инвестиции Стамен Янев.

    Тодор Кръшков

        

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини