От х:

Днес в x:

70 % ръст на бездомните кучета, има риск от бяс

Бездомните кучета са се увеличили през последните 5 години със 70 %. Процентът е среден за Балканите и по съвпадение-за България. Това повишава неимоверно риска от бяс по животните и хората. Предупреждението не е на разни НПО-та а на Световната организация за здравеопазването на Животните/ ОIE/. Заедно с Българската агенция по безопасност на храните и нейните ветеринари, OIE стартира от 30-ти април кампания за ограничаване на изоставянето на кучета под надслов „Be his Hero“. Лайтмотивът е „можеш да кажеш всичко на кучето си, само не и сбогом”. Ще се работи активно със стопаните да не изоставят бившите си домашни любимци, нещо което е преценено като фактор №1 в бумът на бездомната популация. Овладяването й е ключово за справянето с болестта бяс. Която далеч не е останала в миналото. По данни на Световната организаця на Балканите има не по-малко от 1000 диагностицирани случаи на бяс по хората. Колко от тях са в България не е ясно, понеже страницата на Националния център за заразни и паразитни заболявания в България не поддържа такава графа. Между другото до 2007 година, здравната служба не поддържаше графа и за болестта Бруцелоза, преди тя да избухне с пълна сила и то точно от хасковския регион.

Именно Хасковско е проблематичен с бездомните си кучета регион. По мнението на природозащитници, цитирано по различни поводи през години, в града и областта има една от най-многобройните популация на четириноги бездомници. Същевременно областния град няма приют, нито програми за кастрация на животните и не се очертава скоро да има, защото „струва скъпо, а нямаме пари”. Оправданието е аналогично и за предишната и за настоящата кметска администрация.

Добрата новина е, че към момента няма бяс по хората, поне според хасковското Спешно и ветеринарите от БАБХ-Хасково. Кучешки доктори от областния град обаче предупредиха за  поне два случая на съмнителни за бяс кучета. Налице били част от симптомите, като капеща пяна от устата и неконтролируемо поведение, но стопаните не разрешили изследване и лечение на животните. Искали просто тяхното хуманно умъртвяване. Става дума за селски кучета, чиято съдба не е проследена. Разбира се възможно е да става дума и за друго заболяване. Но че бясът е наличен в българия говори и започналата преди две седмици ваксинация срещу болестта по дивите хищници. Тя е масирана и се осъществява по въздуха, засега само в северна и западна българия.

След 30-ти април експерти на БАБХ и ОIE ще осъществят образователни мероприятия както за засичането на болестта, така и с практически съвети за контрол на възпроизвеждането на домашните любимци. Особено се акцентира върху тяхната ваксинация и регистрация. От тази година, регистрацията, заедно с чипирането на кучетата са задължителни мероприятия за стопаните, но въпреки големите глоби узаконяването на домашните любимци е слабо. |Така например за миналата година в Хасково има само 71 регистрирани кучета, при условие че по най-бегли данни на местните ветеринари, само кучетата със стопанин са над 2000. Бездомниците не влизат в сметката.

Г.Христов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини