От х:

Днес в x:

Джипитата спират работа в сряда, болните само в спешни кабинети

Хасковските джипита спират работата си в сряда в знак на протест срещу реформите или по-точно хаосът в сектора. Исканията на доболничната помощ са известни отдавна, но те не само че не се удовлетворяват ами и всяка година става по-зле твърдят общо практикуващите лекари. Затова пристъпват към безпрецедентна ефективна стачка. Досега лекарите винаги стачкуваха символично заради непресекващият поток пациенти. Сега за спешни случаи ще бъде осигурен дежурен лекар, а останалите пациенти ще трябва да изберат друг ден за преглед. Спорно е кога ще е този ден, защото намеренията на ОПЛ-тата са да увеличават времетраенето на протеста всеки следващ ден, докато системата не ги чуе и вземе под внимание. Така например в сряда трите поликлиники в града /ДКЦ 1, 2 и 3/ ще стачкуват в 10 и 14 часа, а всеки следващ ден времето на ефективно протестиране ще расте с по 1 час, разясниха схемата лекари от Първа поликлиника. Според тях друг изход няма-министър Москов даже не щял да говори с тях, камо ли да взема под внимание техните искания. Стига се до абсурди-парите за Здраве в България са 3 млрд годишно, а за общо-практикуващите лекари, които са първа линия пред здравето на хората се отпускат едва 170 млн лева. Освен това новите наредби са до една атакуеми в съда и не позволяват да си вършим работата, твърди един от най-популярните хасковски доктори-Марио Янакиев.

Наредбата за диспансеризация, намалянето на прегледите за хипертониците/от 4 на 2/, профилактиката-всичко е недообмислено и нередовно, категоричен е доктора. Той оспори и най-голямата „полза“ която уж има доболничната помощ-повечето направления. За джипита се отпускат допълнително 400 000 направления, но според общопрактикуващите, това е нищожно малко. Пада се по под 1 направление на човек годишно. За състояния извън острите, един пациент ще си получи това екстра направление след 25 месеца чакане, изчислиха лекарите.

Промените в здравеопазването влизат в сила от 1-ви април и още сега скараха Джипита и Бърза помощ. Причината е че според готвените реформи е отпадането и принципа за 24 часово разположение на личните лекари. С други думи, сегашните центрове за неотложна помощ/дежурни кабинети/ в хасковското Спешно например, ще бъдат закрити и всичко ще се стовари на линейките и Спешните портали. Които и без това прегряват от повиквания и пациенти. Отделно, това ще натовари допълнително системата с неосигурените пациенти които всяка година стават все повече и повече. Неотложната помощ работи само с пациентски листи, тоест осигурени, а онези които нямат права си плащат по пазарен принцип. Обратно, Спешните са длъжни по закон да обслужват всички, при това без да могат да поставят приоритети по спешност. Така ще се повтарят ситуациите при които роми с температура или високо кръвно ще узурпират всички линейки в Хасково/ 4 за общината/ докато някой осигурен с инфаркт ще се моли минутките да му стигнат за да оцелее.

Г.Христов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини