От х:

Днес в x:

Първолачета от Смирненски- най-малките златни медалисти от „Европейско кенгуру“

Двама първокласници от ОУ „Христо Смирненски“ -Антон Спасов и Константина Петрова са най-малките златни медалисти от регионалния кръг на тазгодишното издание на математическия конкурс „ Европейско кенгуру“.

Близо 600 деца от 1-ви до 12-и клас от региона се включиха миналата събота в най-масовата надпревара по математика, която се превежда у нас. Днес те получиха и отличията си. Според регламента задачите се се оценяват с нула или 5 точки.

Тази година участниците са по-малко от миналата година, запазва се и тенденцията най-много да са математиците от областния град Хасково.

Организатор на състезанието е Съюза на математиците в България и затова за участие има такса от 7 лв, обясниха организаторите. Те категорично отхвърлиха мълвата, която се носи в града, че за да бъде допуснат до регионалния кръг на участие на учениците са събирани по 70 лева.

Всички, класирали се до 4 място днес получиха грамоти, а първите трима в отделните класове и медали. 17 златни, 18 сребърни и 19 бронзови медала си разпределиха най-добрите математици от региона от първи начален, прогимназиален и гимназиален клас. Сред наградените участници днес беше и Борислав Николаев от ОУ “Иван Рилски“, който въпреки че е дете с специални потребности е дал добри резултати заради което беше и поощрен.

През тази година има само един участник от 12-ти клас – ученичката от финансово-стопанската гимназия Антония Славеева. Липсата на конкуренция е била заради близките дати на провеждането състезанието -19 март с преди предварителните изпити в СУ, които са били ден след него.

След селекция по различни критерии, според регламента на състезанието, най-добрите математици от Хасково ще продължат в Националния кръг на надпреварата.

М. Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини