От х:

Днес в x:

Община Хасково излиза от РСО Марица

Община Хасково ще напусне Регионалното сдружение на общините "Марица", ако в петък следваща седмица общинските съветници одобрят предложението на кмета Добри Беливанов.

Хасково е сред учредителите на сдружението, създадено през 1997 година от 10 общини в региона.

Община Хасково обаче членува и в Националното сдружение на общините в България, мотивира се градоначалникът. Според него това национално сдружение в достатъчна степен защитава интересите на своите членове, предлага промени в нормативната уредба на местното самоуправление, организира обучения, предоставя консултации, издава информационен бюлетин и внедрява нови практики в общините.

Според кмета общината получава от НСОРБ нужната подкрепа при реазлизиране на своите проекти и това води до отпадане на необходимостта да членува в регионалното сдружение.

Предложението на градоначалника ще се обсъжда и гласува на 25 март.

Според шефката на РСО Марица – бившият областен управител Райна Йовчева, оттеглянето на община Хасково от сдружението по никакъв начин няма да повлияе на работата му. “Натрупали сме достатъчно експертен потенциал”, казва тя. Освен това от няколко години РСО Марица е с променен устав и в него могат да членуват не само общини, но и неправителствени организации, както и представители на частния бизнес.

Тодор Кръшков

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини