От х:

Днес в x:

Чума удари 4 хасковски села, обявиха карантина

    Нюкасълска болест известна още като чума по птиците, се стовари върху 4 хасковски села и зарази десетки птици, някои от които вече умряха. Заболяването което е истински икономически бич за птицепроизводителите е внос от кърджалийските села Зимовина и Крин, където бе диагностицирана преди два дни. Там има стотици заразени, а още толкова подлежат на хуманно умъртвяване от страна на ветеринарите на БАБХ. В хасковските села Балкан, Царева Поляна, Маслиново и Горно Войводино пък се извършва масова имунизация на пернатите. На ваксина подлежат кокошки, пуйки, гълъби, гривеци, но не и водоплаващите гъски и патици. Карантината засяга трикилометровата зона от огнището на болестта. До възникване на нови случаи няма да се имунизират други села, уточни д-р Владимир Хърсев от хасковската Агенция по храните.

    Днес доктори от ветеринарния отдел на Агенцията преследваха кокошки, за да капнат в очите им спасителната ваксина. Началото бе в село Балкан, където са констатирани 2 умрели кокошки и поне дузина заразени. Сред поразените бе и стопанството на бай Реми Байрям, който с натежало сърце даде съгласие да изловят птиците му. Макар и здрави, още 367 кокошки от селото минаха през процедурата по поставяне на ваксина, уточни кмета Керим Шериф.

    Още повече пернати бяха набелязани за манипулацията в съседното село Царева Поляна. 4-ма лекари обикаляха дворовете с капкомера, като най-голямото им затруднение бе улавянето на кокошките. Домочадието на бай Стефан Георгиев някак си се справи с кудкудякащите, но не и с петела Гошо. Гащатият първо се вбеси, че му пипат харема и понечи да атакува нахалния доктор, а после търти да бяга при опитите и той да бъде изловен и лекуван. Благодарение на неподрязаните крила и здрави крака, Гошо направи на луди 5 души като доказа, че може да скача лошо и кълве надалече. Не се кротна дори като освободиха любимките му Пенка, Стойка и Марияна, които демонстрираха, че от ваксината няма вреда. Гошо не миряса и в крайна сметка отказа преследвачите. Но си вкара автогол-бай Стефан заплаши, че довечера отива в тавата с картофи. Имали и друг/ по-кротък/ петел.

    Поне 2 хиляди птици и няколкостотин курника подлежат на имунизация и дезинфекция в засегнатите села. С още по-големи мащаби се действа в кърджалийско. Това е втори случай на привнасяне на болестта от съседния регион. Преди 3 години чумата пак пламна по тоя край, като центърът бе село Звиница. Абсолютно същите села в хасковско бяха дезинфекцирани, само дето имаше изтрепани далеч по-голям брой кокошки. Нюкасълската чума може да унищожи буквално 100 % от птичата индустрия на една страна заради високия си контагиозен индекс/заразяемост/. Добрата новина е че болестта не е опасна за хора, нито при пряк контакт, нито при консумация на заразени птичи продукти.

    Г. Христов   

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини