От х:

Днес в x:

Прокуратурата погна разрушаването на тютюневата фабрика в Харманли

Окръжна прокуратура- Хасково се е самосезирала своевременно за разрушената сграда в гр. Харманли, за която се твърди, че е културна ценност, съобщават от държавното обвинение. Преписката е била образувана още на 22-ри февруари, в деня на излизането на материала в Haskovo.net В Харманли сринаха един от символите си “. По нея прокурор от ОП Хасково незабавно е възложил на МВР- Хасково извършване на предварителна проверка с оглед данни за престъпление по чл. 278б ал.1 и ал.2 от НК.

Цитираният параграф от НК предвижда „разрушителя“ на сградата да бъде наказан с глоба до 2 хиляди лева и с лишаване на свобода до 3 години, както и с обществено порицание. Санкция обаче има и за далият разрешение за унищожаване на културната ценност, в случая община Харманли. Според алинея 2 от цитирания параграф, наказанието за длъжностното лице разрешило събарянето, е лишаване от свобода до 5 години и глоба до 5 хиляди лева. Сред евентуалните последствия за това лице може да бъде и забраната му да заема държавна или обществена длъжност.

Въпросното длъжностно лице, вероятно е от експертната комисия, която е огледала сградата и е дала предписание или да се ремонтира и обезопаси или да се събори. Собственика сам взима решение кое от двете неща да направи, а общината в случая само му е отцепила движението и обезопасила периметъра, уточняват от пресслужбатга на община Харманли.

В разследването си досега прокуратурата е разпоредила да се установи собствеността на сградата, статута й в Министерство на културата, както и законосъобразността на дадените разрешения от длъжностни лица за разрушаването й. Към момента е изискана информация, която не е постъпила, допълват от Окръжна прокуратура Хасково.

Г.Христов 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини