От х:

Днес в x:

Мафията остави Хасково без цветя навръх 8-ми март

    „Мафията“ и спекуланти оставиха Хасково без цветя в началото на празничната вечер на 8-ми март, твърдят опарени кавалери, разминали се дори с китка за любимата. Безпрецедентната за града ситуация се заформила още в късния следобед. Към 17 часа напълно свършили цветята на пазарчето до читалище Заря. По същото време свършили китките и на зеленчуковия пазар до автогарата, а малко по късно се изпразнили и кофите с домашни китки около паметника на Капитан Петко Войвода. Голямата драма обаче настъпила към 19 часа. Тогава на зеленчуковия пазар не останал кьорав стрък, свидетелства нашият читател Красимир, който сподели разочарованието си на редакционната ни поща. Младата Василена пък искала да вземе цветя за майка си и сестра си, но заради малкия избор на китки около 16 часа, пренебрегнала зеленчуковия пазар и тръгнала на обиколка из магазини и хипермаркети. Оказало се че и цветните магазини на Хасково били изпразнени, включително и от саксиени цветя или поне тези които се считали за най-подходящи. Нямало и около и във хипермаркетите. Накрая Василена се върнала на зеленчуковия пазар и открила само 4 останали нарциса. Разделила ги 3 на 1 и се задоволила с тях. Според нея през целия си 31 годишен живот, прекаран предимно в Хасково, не е виждала такава ситуация нито за деня на жената, нито за влюбените или пък за големите национални празници. Надвечер били опразнени и кофите на бабите покрай магазин Добруджа и около Авеню. Останали само единични бройки карамфили и нарциси.

    Според градските легенди причината за тоталния цветен дефицит била спекула. В подкрепа на това се лашкаше твърдението че на цветното пазарче до Заря имало клиент, който купил накуп 204 китки. „Няма такова число, колкото и да си романтичен. Няма и толкова голям работен колектив, че да подаряваш на колежките“ категоричен бе Дончо Аврамов, който се размина с букета за приятелката. Други около него пък настояваха, че са виждали купувачи на букети от по 33 рози/ що пък толкова?!/ или въобще на цели кошове с цветя. Схемата според тях била следната: така наречените мобилни продавачи по заведенията изкупували масово китките и при очерталия се дефицит ги продавали на тройни цени на пируващите компании. Нямало начин кавалерите да изклинчат-пред оставените без цветя дами, обвитите в целофан букети стрували на момента повече от скъпо златно бижу. Не толкова конспиративните схеми обясняваха липсата доста по тривиално-хасковлията е беден за скъп подарък и минава метър с цветя. Макар самия „метър“ да е бая скъп след като букетите отскочили над 20 лв. Обаче нямало измъкване, не и за празника на милата /мама /мойта.

    Измъкнаха се само най-изобретателните. 41 годишния Камен обиколил надлъж и нашир града, но при голямото нямане, решил дилемата след като си набавил цяла кошница с ....папрат. За да замяса на цвете, го привързал с розова панделка. И го допълнил с подходящ по размери банан. Всичко това в отделни подаръчни торбички бе връчено на всички дами, празнуващи в китна кръчмичка на улица Славянска. Решението предизвика аплаузи от всички страни и зависливи погледи към съпругата на Камен. Зер, оправен мъж се намира трудно, а и да е кавалер....безценно.

    Справка с продавачите на цветния пазар потвърди подозрението на мъжката хасковска половина. Поне в последните 20 години, Хасково не е оставал без цветя, свидетелстват стари пазарджии. Нямало чак такива големи поръчки вчера, но буквално всеки, малък и голям, се юрнал да купува китки. Хлапачки на по 15-16 си подарявали взаимно букети, честитейки си празника, за изумление на по-консервативните граждани. Макар и считан за международния ден на жената, в масовото съзнание 8-ми март е празник на майката. Което звучи логично, защото е някакво постижение, докато статута на жена е донякъде въпрос на стечение на обстоятелствата.

    Г. Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини