От х:

Днес в x:

Пилю Пилев хвърлил 4 килограма покрай „Испанска афера“

    “От години се опитвам да отслабна, а сега само за месец свалих 3-4 килограма“. Така с типичното си чувство за хумор хасковският бизнесмен Пилю Пилев посочи един от позитивите на завръщането си на сцената след четвърта век прекъсване. На Благовещение- на 25 март той се качва отново на сцената в първия си професионален ангажимент от 25 години насам. Професионалният актьор, но и прочут мелничар се завръща в комедията на  испанския драматург Жорди Галсеран “Испанска афера“, в постановката на Иван Савов.

    Наред с Ясмина Реза Галсеран е сред най-играните автори в Европа през последните години. Освен, че е премиерния мартенски спектакъл на ДКТ „Иван Димов, „Испанска афера“ е премиера и за България, обясни режисьорът Иван Савов, за когото това е също първа работа по текст на Галсеран.

    Николета Малчева, Стелиян Николов, Станислава Николова, Димитър Костадинов, който за първи път играе на хасковска сцена, са партньорите на Пилев в пиесата.

    А в постановката бизнесменът попада по свое желание, след разговор с режисьора за роля.

    „Включих го, защото аз искам да работя с хора, които искат да работят с мен“, обясни Иван Савов, който призна и че с Пилю Пилев го свързва старо приятелство.

    Савов обаче не издаде каква роля е поверил на мелничаря-актьор.

    За публиката обясни, че и в „Испанска афера“, Гелсеран следва характерния си стил за обрати буквално на всеки 15 минути."Тъкмо да си помислиш, че ти е станало ясно какво се случва, се оказва, че това, което си си мислил до момента, че е истината, всъщност не е... и така до последната реплика. Николета Малчева например има четири превъплъщения."

    А възвръщенецът на сцената Пилю Пилев е категоричен, че тръпката си остава винаги някъде в човека, който е избрал да се занимава с театър, независимо от обратите в живота. „За мен театърът е много отговорно нещо. Макар че имам опит около 10 години като актьор зад гърба си , на първите репетиции сега се чувствах като на кандидат-студен във ВИТИЗ.  А на първата репетиция се чудех буквално къде да си сложа ръцете.

    Театърът е инструмент, той трябва да се употребява, т.е. трябва да се работи, за да си на ниво. Няма бивши артисти. Радвам се, че се върнах отново. Но най-много се радвам, че се събрах с тези млади хора, които са на годините на дъщеря ми. Много неща научих от тях“, с нескрито вълнение коментира Пилев за първата си роля отново.

    Премиерата на „Испанска афера“ трябваше да е 9-ти март, но е преместена на 25-ти този месец, обясни Стелиян Николов, който е заместник-директор на хасковския театър. Зрителите, които вече имат билети за тази сряда, могат да ги прeзаверят за новата дата или да ги върнат на касата.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини