От х:

Днес в x:

50 семейства на милостта на стихиите след разрушителното торнадо в Димитровград

    Не по-малко от 50 семейства са без покрив над главата след вчерашното опустошително торнадо което обрули димитровградския квартал Изток. Спонтанно възникващите вихрушки омели керемидите на много къщи, а на места направо издухали и покривите, барабар с яките греди. Поривът на вятъра е бил толкова мощен, че във въздуха са се носили керемиди и е цяло чудо че този картеч не покоси някого, обявиха хората от квартала. Мощно издихание на вятъра изскубнал и солидната метална спирка и я захвърлил на 5 метра от стоянката й. Слава Богу на нея в този момент не е имало хора. Вятърът започнал между 4.30 и 5 часа следобед, разказаха потресените жители на квартала. За щастие децата още не се били върнали от детски градини и училища и затова летящите строителни парчетии не нанесли поражения върху хората. Но материални щети има много. Освен издуханите покриви, поне десетина коли са със счупени стъкла и огънати тенекии.

    Пострадали са общо 33 къщи, изчисли кметския наместник на кв. Изгрев Кочо Михайлов. В някои от тях живеели по повече от едно семейство. В интерес на истината няма напълно обитаема къща, но липсата на покривите излага живущите там на милостта на стихиите. А тепърва се очакват дъждове, включително проливни. Драмата бе пълна при семейството на инвалида Симеон. Освен прикован за стол, човек бил и недобре с главата и с разклатено здраве. Гледането му било трудно дори и в здрава къща а не такава с поломен покрив който се е стоварил върху целия втори етаж, обясни сестра му. На първия пък живеели други.

    Младата Катя пък се чудеше къде ще ходи с двете си деца. Самата тя приличаше на дете с 40-те килограма с дрехите, но не смееше да изпусне от ръце малката си рожба на видима възраст около 6 месеца. Другите й деца/не изясни колко/ надничаха от прозореца. Темата вероятно заинтересува дошлите на проверка социални и служителки от Закрила на детето, които влязоха на инспекция именно в тази къща. Иначе службите бяха на място за да видят с какво да помогнат на потърпевшите. „ Не щем пари братко. Да дадат някоя талпа и керемида да си постегнем къщите. Всички са ни законни“ нареждаше млад ром докато гледаше потрошената си дограма и рухналите керемиди. За законността на къщите в ромският квартал настояваха вкупом останалите роми, все едно това е голямо постижение заради което, държавата/или поне общината/ трябва да им даде пари за ремонт. Странно защо обаче на въпроса „Какви данъци плащате“ отговора бе „Ко? Ни знам!“. После се разбра че половината от потърпевшите нямат нотариален акт. Иначе къщите са наистина здрави и с основи за разлика от копторите на хасковската Република например.

    От община Димитровград обявиха че ще изпратят комисия от експерти която да прецени на място щетите. После ще се мисли за оказване на възстановителна помощ.

    Г.Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини