От х:

Днес в x:

Научна конференция, посветена на 140 г. от Априлското въстания събира историци в Хасково

Научна конференция, посветена на 140-ата годишнина от Априлското въстание събира водещи наши историци в навечерието на 3-ти март в Хасково.

Организатори на Конференцията са Регионалното историческо дружество „Клокотница“ и Регионалния исторически музей, а съорганизатори община Хасково, Държавния архив и читалище „Заря“, където ще се проведе форумът.

Той започва в 15 часа в Камерната зала на читалището на 2-ри март.

В Конференцията с доклади се включват проф.дин Иван Стоянов, акад. Васил Гюзелев, проф. Искра Баева, проф. Евгения Калинова, проф. Димитър Саздов, доц. Румяна Комсалова. Свой доклад ще изнесе и предс. на местното историческо дружество Ангел Попов.

Той ще представи една от тезите за участта на главното знаме на Априлското въстание, ушито от Райна Попгеоргиева Футекова, наричана от народа Райна Княгиня.

За съдбата на знамето се знае твърде малко и няма безспорни доказателства какво се е случило след потушаването на Априлското въстания с пряпореца с изписани заветните думи“ Свобода или смърт“.

Според едно от предположенията обаче при бягството на турските войски след като руските освободителни войски настъпват към София и Пловдив, то е донесено в Хасково и оставено заедно с други ценности на съхранение в тогавашния конак, който се е намирал на мястото на днешното ДНА. Предполага се, че знамето е престояло в конака на хасковска територия около година.

Непосредствено след Освобождението конакът изгаря до основи и се предполага, че знамето също. Не се знае точна причина за пожара, няма и безспорни исторически сведения за точната дата.

Че знамето на Райна Княгиня е изгоряло в Хасково предполагат и от Къщата- музей на именитата българка в Панагюрище, обясни Попов. Колегите му от възрожденския град са му изпратили и писмено становище за предположението си, след негово запитване. В Панагюрище обаче също нямат писмена конкретика за това, а мнението е на база спомени от старите хора.

Преди началото на конференцията, от 14 часа гимназистите от Хасково, които имат намерение да кандидатстват с история могат да се срещнат с представителите на четири ВУЗ-а-СУ, УНСС, РУ и ВТУ.

На срещата могат да разберат повече подробности за новите моменти при полагането на изпитите тази година. Най-сериозната промяна е във ВТУ, където приемът за първи път ще е след успешно положен тест.

 Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини