От х:

Днес в x:

МОН обяви университета в Баните за нелегален

Центъра за изнесено обучение на бургаският свободен университет в Минерални бани бе обявен за нередовен от Министерството на образованието. Според националната Просвета, никакво звено на висшето образование, независимо дали е филиал или Център, не може да съществува ако няма изрично разрешение от МОН и отделно разрешение от МС да набира студенти. А такива неща не са представени. Нещо повече, според образователни експерти, независимо какво е разкриваното звено-филиал, Център, факултет и т.н, съществуването му е възможно само след санкция на НС. Такава няма.

 От хасковския РИО на МОН подчертаха, че не са правили проверка на звеното в Баните, защото техните прерогативи са ограничени само до средното образование. И прехвърлиха топката към община Минерални бани. От администрацията там признаха, че подобни документи не са им били представени от Бургас, пък и те не ги искали. Разглеждаха новоразкритото звено не като нов ВУЗ, а като вариант техните студенти да се обучавату дома, като си спестяват пътните разходи до Бургас.

Центърът бе открит тази събата в присъствието на декана на техническия център към ВУЗ-а проф. Радостин Долчинков. Той раздаде лично книжките на  първите 22-ма студенти, които ще се обучават в центъра. Капацитетът му е 60 души. Семестриалната такса за учащите дистанционно ще е солените 850 лв, за учене само събота и неделя. Затова пък се предлага бакалавърска степен по специалностите компютърни системи и технологии, системно инженерство в индустрията и туризма и електроснабдяване и електрообзавеждане. Първите две години ще се учат общи дисциплини, а профилирането става в 3 и 4 курс, обясни проф. Долчинков. Има определена и сграда за Центъра-етаж в комплекс Изворите. За в бъдеще се предвижда обучителното звено да се прехвърли на етаж от училището в Минерални бани.

Замкметът на общината Нуртин Сабри нарече проектът „социален” и обеща пълно съдействие от страна на общината. Човекът бе тотално изненадан от твърдението на МОН и обеща пълна проверка. В случай че обвиненията са верни, Сабри заяви че общината ще направи всичко възможно за да защити интересите на своите студенти, дори ако трябва да настоява за връщането на семестриалните такси.

От Бургаският свободен университет пък коменттираха че не става дума нито за филиал, нито за център, нито за каквото и да е било ново звено. Студентите се учели в Бургас, а идеята да го правят в Баните им позволявала да пестят пари като се образоват от дистанция. Твърдението е меко казано спорно, защото от община Минерални бани анонсираха 20-ти февруари като първата дата за дистанционното обучение на записаните 22-ма студенти. Всеки момент се очаквало записването и на още 10. Академичната година обаче започва не през февруари, а в началото на октомври. Тоест, дори и първокурсници, първите 22-ма студенти вече трябва да имат един семестър зад гърба си.

Г.Христов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини