От х:

Днес в x:

Кина Койнарска: Уволниха ме, защото бях близка на Георги Иванов

Бях отстранена от поста директор на Старческия дом в Хасково, защото не бях човек на новата власт. Все още за мен остава неясно политически или професионални са критериите на администрацията при назначаването на ръководни постове. Това коментира ексдиректорът на старческия дом в Кенана Кина Койнарска за отстраняването й. Тя бе провокирана от вчерашния материал на Haskovo.net за назначаването на новия директор Любка Евтимова и налагането на "неточна и невярна представа за това, което се случва в Дома". Койнарска  сама потърси връзка с нас, като подчерта, че никога не се е крила, нито мнението си по този въпрос. Телефонът, на който Haskovo.net се опита да осъществи контакт с г-жа Койнарска вчера, бил служебен и е издаден при напускането й на 17-ти февруари. След 5 дни в безтегловност и без ръководство, Старческият дом се сдоби нов началник - Любка Евтимова.  

Защо, ако е имало конкурс, домът стоя без началник толкова време. Там ежедневно има ситуации, които искат взимане на решения и контрол, пита Койнарска. Тя внесе яснота и по параграфа, по който е освободена. „Договорът ми бе безсрочен. Получих го след 6 месеца изпитателен срок и назначаване на длъжност, за която не се изисква конкурс”, категорична е тя. За да я омахат, от общината се принудили да променят длъжностната характеристика за поста. Вписали там изискване за 5 години опит в социалната система. Такъв, между другото, няма и новата директорка Любка Евтимова, но Койнарска била освободена по именно този параграф - чл. 328 ал.1 т.11.

„Отдавна знаех, че нещата отиват натам. Имах среща с кмета Беливанов и им казах: Знам че не съм вашия човек, но поне спрете с този натиск”, разказва Койнарска видимо ядосана при спомена. В последните си седмици и месеци била подложена на ударни проверки по доноси, в които я обвинявали както за изчезнали, така и за починали домуващи, незаконно вдигане на заплати и назначаване на роднини. „Имах проверки на всякакво ниво, последната бе от общината. Не намериха нищо”, категорична е тя. Накрая стигнали до там да я обвинят, че работела в предизборния щаб на сина на кмета Иванов - „Светослав”. „Поне да си бяха направили труда да научат името му, казва се Станислав. И не съм работила в щаба му, нито на баща му” заяви Койнарска. Тя се обрисува като политически неангажирана. Но била близка с бившия кмет Георги Иванов. И макар неказано й в прав текст - това смята за причина за освобождаването си. За себе си е доволна от 1-годишния престой в дома. Накарала персонала да работи здраво и да си заслужи парите. Оставеното след нея пък е видимо - закупуване на Лифтер за лежащо болни пациенти, пълен ремонт на стаи, задействане на физиотерапевтична програма за трудно подвижни стари хора и завършване на дълго менкания на думи параклис в двора на Дома. Заради унижението при освобождаването си, ще съди общината и е уверена, че ще спечели.

За проблемите на Дома, заплатите там, доносите между колектива, смъртта и бягствата на старите хора, четете в предстоящо интервю с г-жа Койнарска, в следващите дни.

Г. Христов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини