От х:

Днес в x:

В Харманли сринаха един от символите си

    Един от символите на Харманли-сградата на тютюневата фабрика в града известна още като Монопола, днес отиде под багерите. Постройката, която е на има-няма 92 години/строена е през 1924-та/ бе разрушена тихом-мълком, след като преди няколко дни собственикът се е сдобил със съответното разрешително от общината. Важно е да се отбележи, че от много години сградата е частна собственост и съответно собственикът й може да прави каквото си иска с нея. Също от много години, огромното здание се руши и е откровено опасно за минувачите. Обаче харманлийци припознават в руината една от емблемите на града си. Затова днешното събаряне предизвика масово брожение. Половината се възмущаваха що се бута нещо толкова старо и ценно, другата половина-че събореното е паметник на културата. Не че културната му стойност променя опасния характер на падащата от само себе си сграда, признаваха защитниците й. Но ако наистина е паметник, то бутането е незаконно, категорични са те.

    Работата обаче е там, че никой не може да каже със сигурност дали бившият Монопол е в списъка на министерството на културата или не. Според общинският съветник Светлана Николова, със сигурност става дума паметник, като освен нейно, това било убеждението на почти всички историци в Харманли, към които тя се обърнала за консултация. Съветникът е възмутен и от липсата на обществен дебат за съдбата на един от символите на града.

    „В качеството ми на общински съветник съм входирала преди повече от месец официално питане в ОбС Харманли относно опасните сгради в Харманли и какви конкретни мерки се предвиждат за тях”  поясни Николова. Още преди да получи какъвто и да е отговор, е издадена заповедта за разрушаване на Монопола , изненадва се Николова. В случай, че става дума за паметник на културата, става дума за закононарушение, категорични са от местния Исторически музей. В този случай процедурата изисква първо да има инспекция на място от  Националния институт за паметници на културата. Съответно той трябва да даде окончателното разрешение. Според съветник Николова не са изяснени докрай възможностите за обезопасяване и реставриране на бившата Тютюнева промишленост. Това би могло да я запази за поколенията, докато разрушаването е окончателен акт.

    Всичко това има смисъл ако става дума за паметник на културата. А никой в Харманли не е сигурен в това. Haskovo.net пожела да изясни докрай този въпроси се обърна към директора на местния исторически музей доцент Тошо Спиридонов, считан за един от най-големите ерудити по местна история.

    Според него сградата на Тютюневата промишленост наистина е  обявена за паметник на културата през 1974-та година. Но не е сигурно дали разрушаваната днес сграда е същата. Оттогава е изтекло много вота - преименувани са улици, сменени са статути, а на всичкото отгоре в района има и друга сграда-бивш тютюнев склад и съвсем не е сигурно, коя от двете сгради е паметник на културата. Не е сигурно и дали въобще има такъв паметник или този специален статут е отпаднал. Доцент Спиридонов обеща да направи пълна справка в момента в който се прибере в Харманли, понеже в момента бил извън родния си град. Haskovo.net ще ви държи в течение с развитието на казуса.

    Може би единственият, който нямаше мнение по проблема бе главата на местната власт. Новоизбраната кметица Мария Киркова така и не вдигна мобилния си телефон за да разясни, ако не на друг то поне на избирателите си, какво се случва със символната за града сграда. Тъй като отскоро общината се лиши и от дългогодишния си пиар Георги Николов, то журналистите изпаднаха в безтегловност в опита си да намерят някакво мнение на местната власт. Чиновническото право на почивка през уикенда не се пропука въпреки всички опити, и какво мисли кметството остана скрито за простосмъртните. От тяхно име обаче медията ни ще настоява за адекватен отговор по поставеният от Харманли проблем.

    Г.Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини