От х:

Днес в x:

Вкупом порозовяваме срещу тормоза в училище

Хасково порозовява на 24-ти февруари в международния ден за борбата срещу тормоза. Приумицата е англосаксонска и се пръква за първи път през 2007-а година в Канада и по-конкретно провинция Нова Скотия. Тогава едно момче се разплакало след като отнесло в училище подигравка от връстниците си за това, че се облялкло в меко казано неподходящия за мъж розов цвят. Макар да няма данни ученикът да е бил тероризиран и удрян, той понесъл сериозни "психологически травми" и развил редица "комплекси" и понесъл тежък удар по самочувствието си, заключават викнатите да се справят със ситуацията психолози. Понеже нямало насилие, последствия за подигравчиите нямало. Двама съученици на тормозения обаче са се почувствали горещо съпричастни към розовия цвят и на следващият ден не само станали като фламинго /птицата се произнася само в среден род/ ами и раздали 50 тениски на съучениците си, да ги облекат в знак на съпричастност. Поне по първите медийни публикации за инициативата, на акъла на двамата са се вързали само единици. Впоследствие обаче благоприятната медийна среда раздува до крайна степен инициативата и след мащабна реклама и разгласа, денят 24-ти февруари става Ден за борба с тормоза. Хасково тръгна след тази мода от 3 години. Макар и неписано, обличането в розово се смята за протестно ако го правят момченца. Иначе момичетата си протестират с техния цвят целогодишно.    

От няколко години община Хасково активно порозовява в последната сряда на месец февуари. Заедно с Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, и тази година общината организира редица събития. На първо място, ни канят да се облечем в розово на 24-ти февруари. Успокояват ни, че като нас ще бъдат децата и преподавателите от ОУ“Любен Каравелов“, с.Узунджово, ОУ“Христо Ботев“, с. Динево, ОУ“Христо Ботев“, с. Долно Големанци, ПМГ „Акад. Боян Петканчин “ , СОУ „Васил Левски“, ОУ“Любен Каравелов“ , ПГТ „Александър Паскалев“ и СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ от гр.Хасково. Те ще носят розова фланелка с надпис „Ден срещу тормоза“ и ще подарят такава на всеки желаещ.

Същият ден в ПМГ „Акад. Б.Петканчин“ ще се проведе "Розов турнир", в който ще вземат участие учениците от 8 и 9 клас. Момчета ще играят розов футбол, момичета - розов волейбол. Учениците от 5 и 7 клас ще мислят стихотворения по темата.

ПГТ „Александър Пасколев“ стартира поредица от инициативи, започващи с подреждане на информационен кът в главния коридор на училището с плакати, изготвени от учениците. На 22 и 23 февруари ученици от 11 клас, членове на УС на училището, ще информират по-малките ученици от 8, 9 и 10 клас за деня на розовата фланелка със специално изготвена от тях презентация по темата за тормоза в училище. Не е ясно дали проблема ще бъде онагледен, но според запознати, в хасковските гимназии онагледяването е ежедневно и е по-скоро изключение да няма такъв проблем.

На 24 февруари, от 12.30 часа на пл. Общински, пред сградата на общинска администрация, деца от партньорските училища ще участват и в инициатива, тип „ флаш-моб“ и ще отправят послание в името на розовото.

На 22 февруари 2016г, от 14.00 часа, в зала „Хасково“, МКБППМН организира среща- дискусия, посветена на тормоза в интернет със специалистите от системата на образованието в община Хасково . Гост на срещата ще бъде журналистът от БНР г-жа Емилия Антова. Повод за нейното участие е премиерата за Хасково на документалния филм „Непростимо“, чийто сценарист е. Г-жа Антова ще представи гледната точка на екипа, създал филма по проблема „Насилие в интернет“.

Г.Христов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини