От х:

Днес в x:

5 неща, които трябва да знаете за детоксикацията

Помислете си добре преди да се подложите на детоксикираща диета.

Мнозина не успяха да изпълнят обещанията за здравословен начин на живот през новата година, дадени на 1-ви януари и сега обмислят нови. Детоксикацията е популярна през последните няколко години. Възможно е в случая да става въпрос за мода, защото липсват научни доказателства, подкрепящи ползата и.

Много токсини се съдържат в храната, която консумираме, ето защо се натъкваме на вредни химикали през цялото време. Дори въздуха, който дишаме съдържа такива. Черния дроб и бъбреците са органите, които изхвърлят токсините чрез потта, урината и изпражненията. Така е от хиляди години. Защо хората искат да ускорят този процес? Много по-добре би било да преразгледате диетата си.

Основният принцип на детоксикацията е да не приемате храни и напитки, съдържащи токсини. Списъкът изглежда безкраен. Целта е да пречистите тялото си, но то само се справя с тази задача.

Черен дроб
Науката не е единодушна дали детоксикацията е подходяща за вас. Не съществуват доказателства, че подобни диети помагат на тялото да изхвърли вредните вещества по-бързо. Има аргументи в подкрепа и на двете твърдения. Проведено изследване сочи, че определени храни подобряват функцията на черния дроб.

Черния дроб е един от най-важните органи в тялото, който регулира и съхранява жизненоважни протеини и хранителни вещества, нужни за прочистване на организма от вредни химикали. Здравият черен дроб не складира токсини, той ги превръща в водноразтворими субстанции, които напускат тялото заедно с потта, урината и екскрементите.

Дебело черво
Детоксикацията включва и черния дроб. Но диетите за прочистване са безсмислени. Университетът Джорджтаун е разгледал няколко изследвания и е заключил, че, детоксикацията на дебелото черво е неоправдана от медицинска гледна точка.

Нещо повече, наблюдават се определени странични ефекти като гадене, болки в корема и липса на електролити, нужни за регулиране задържането на вода, нивата на pH, работата на мускулите и много други телесни функции.

Глад
Много детоксикиращи диети изискват да не приемате никакви храни или налагат консумацията на плодови сокове и билкови добавки. Тялото ви се нуждае от около 2 000 калории на ден за да функционира нормално. То трябва да получава витамини, минерали и други вещества, това е жизненоважно за поддържането на добро здравословно състояние, за избягване не запек и други заболявания. В противен случай тялото ви ще бъде изложено на прекомерен стрес.

Тийнейджъри
рудно ще намерите специалист, който да препоръча прочистваща диета на подрастващи – дори и все още да не е взел окончателно решение дали е за или против този вид диета. Младите хора, но най-вече тези на възраст между 13 и 20 години трябва да приемат здравословни калории и хранителни вещества, нужни им за да растат и да се развиват физически и психически. Недостигът на тези вещества има негативни последици за тялото.

Зависимост
Вероятно никога не сте предполагали, че пластичната хирургия или физическите упражнения могат да са пристрастяващи. Към тази категория спада и детоксикацията. Някои хора изпитват задоволство, когато почувстват глад, по подобие на пушач, запалил цигара след хранене. Това увеличава риска от развитие на хранително разстройство.

Истината е, че можете да пречистите тялото си като започнете да се отнасяте с него правилно. Престанете да консумирате вредни храни и ги заменете със здравословни закуски, риба и крехко месо. Добавете зеленчуци към храненията си и плодове към смутитата. Пийте повече вода и се откажете от сладките напитки. Всичко това ще има много по-добър ефект върху тялото ви, отколкото стотици детоксикиращи диети взети заедно.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини