От х:

Днес в x:

Хасково брани с подписка и мирен протест патриотичното съдържание в учебниците

    В Хасково стартира подписка срещу готвените промени от Министерството на образованието и науката.

    Текстът й е публикуван във Фейсбук, там има прикачена и бланка за събирането на данните в подкрепа на подписката.

    „Скъпи съграждани, родители, учители и всички вие, на които не им е безразлично какво ще изучават нашите и вашите деца в училище!”, призовават организаторите. Конкретните искания в подписката са  в образователната програма да останат произведенията: "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово","Къде си вярна ти любов народна","Вятър ечи, Балкан стене","Родната реч","Хубава си моя горо","История славянобългарская".

    „Да не позволяваме подмяна на историческия факт - робство с изопачения, като: съжителство, присъствие и други подобни поругаващи народната ни памет!“, призовават още инициаторите.

    Подписите ще се събират до 22 февруари, срокът обявен от МОН за обществено обсъждане за проектите за учебно съдържание.

    Организаторите посочват, че до тази дата подписката трябва да бъде внесена в образователното министерство и призовават за активност.

    Всеки желаещ да изрази гражданската си позиция, може да направи това в Читалище „Заря“, а бланките са оставени на централен и източен вход при портиерите.

    Желаещи могат да изтеглят прикачения файл и готовата попълнена подписка да предадат на Красимира Стойчева и Вера Томасян в срок до 20 февруари.

    Освен събирането на подписката, организаторите обявяват, че Хасково ще брани патриотичното съдържание в учебниците и на мирен протест, а  дата и часа се уточняват.

    Освен чрез подписка, десетки хасковлии изразяват мнението си във Фейсбук относно отпадането на текстовете и готвените промени, като рецитират някои от текстовете или пеят патриотични песни. Всеки изпълнител призовава нови трима да се включат в инициативата. В нея участва с песен и клас от училище „Раковски“.

    Мая Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини