От х:

Днес в x:

Рашидов се закани: Хасково със санкция за събарянето на затвора

Община Хасково ще бъде санкционирана заради събарянето на затвора по време на предишното управление на града. Това ще се случи след приключване на досъдебното производство, повдигнато във връзка с изясняване на случая. Това е съобщил от трибуната на народното събрание по време на парламентарния контрол министърът на културата Вежди Рашидов, информира народният представител Борислав Иглев, който е отправил питането към министъра.

Рашидов е заявил още, че в архивите за този паметник няма оценка за културната му стойност, но поясни, че все пак е обявен за исторически паметник. Той е посочил и че задължение на общината е да го възстанови в същия вид, но в архивите няма информация за графични документи, свързани с паметника, което би възпрепятствало неговото възстановяване.

Иглев посочи, че се надява културният паметник да бъде възстановен и затова призовава държавата и в частност общините, както Хасково, така и останалите, да бъдат отговорни към културното наследство на своите територии, за да не се повтаря издънката, станала в Хасково.

След публикациите на Haskovo.net за разрушаването на паметника миналото лято, министър Рашидов изпрати спешна проверка от Инспектората за опазване на културното наследство, а прокуратурата се самосезира по случая.

Към момента разследването за събарянето на затвора е преместено в Окръжната прокуратура в Пловдив с разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров и там е възложено на следовател. Освен това срокът за разследването е удължен и към момента все още не е приключило.

Мая Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини