От х:

Днес в x:

Мисия Кацнал на едно дърво в СОУ „В. Левски“

    Със сигурност сред учениците на СОУ „В. Левски“ в Хасково няма такъв, който да е гледал шедьовъра с Луи дьо Фюнес от близкото минало “Кацнал на едно дърво“. Преподавателите обаче си припомниха с усмивка за филма малко след учебните часове днес.

    Първоначалната идея да бъде демонстриран полет на радиуправляем модел на самолет, се превърна в абсолютно зрелище.

    Показната акция как се вдига самолета е част от презентацията за възраждането на Клуба по авиомоделизъм в Хасково, което е сред инициативите на Младежкия център.

    Десетки деца и преподаватели се събраха в училищния двор малко след 13 часа, но ненаправило и половин кръгче, самолетчето се заплете в клоните на едно от дърветата в двора на школото. Последваха бурни аплодисменти от страна на децата, които първоначално помислиха, че кацането на дървото е номер и част от демонстрацията. Всички се втурнаха да огледат по-отблизо ситуацията.

    Стана ясно, че заради изключително малкото място водачът на самолета Димитър Филев не е успял да направи маневрата. А той е изключително опитен. От 15-годишен да конструира самолети, да ги управлява в небето е негово хоби.

    След четвърт час на дървото и с опцията „обади се на приятел“ мисията „Кацнал на едно дърво“ завърши успешно. ЕСКОМ осигури стълба и самолетчето беше свалено от дървото. А през това време децата не само че се забавляваха със ситуацията, но тя още повече провокира любопитството им към същината. А именно да бъде възроден в града Клубът по авио и ракетомоделизъм към Младежкия център.

    „Целта на тази демонстрация е ясна, искаме децата да разберат какво представлява авиомоделизмът. Има градове като Казанлък, Стара Загора, Търговище, в които тези традиции са се съхранили през годините, а в Хасково е имало голям клуб навремето. Преди години децата с огромна страст са строели самолетите и ракетите и са ги изстрелвали, а сякаш напоследък тези мечти се загубиха. Дори когато попиташ децата сега: „Какъв искаш да станеш?“, малко от тях казват: пилот или космонавт.

    Искаме отново в Младежкия център да има такива дейности, които са били много развити навремето. Авиомеделизмът е сред тях.

    Освен това от подобно занимание има много ползи - развива моториката на децата, усещането за пространството“, разясни идеята шефът на Младежкия Жанета Матанова.

    А преди да си тръгне от училищният двор, Димитър Филев вече имаше една дузина фенове и запалени последователи, момчета предимно от 7-и клас.

    Пенсионираният електричар е един от малцината в Хасково, които са останали от стария Клуб по авиомоделизъм и продължава да практикува, дори ходи на състезания. Спомня си, че по моделирането го е запалил преди близо половин век неговият учител по трудово обучение в училище „Паисий“. В часовете му в пети клас малкият тогава Димитър се научил как да поставя моторчетата, кък да прави връзките, да моделира самолетите и в крайна сметка да ги издига към висините.

    Пред учениците днес той демонстрира модел на американския самолет Пайпър джет, който е конструиран през Втората световна война. Прототипът е произведен 1938 година изцяло от дърво. Бил е специално предназначен за обучение на военни летци.

    Копието, което днес летя над училищния двор, е от стиропор. Моделът е купен в полуготово състояние и сглобен и дооборудван от Филев.

    Хората, които се занимават с това хоби в Хасково, са едва 5-има души, а средната им възраст е 60 години. Мечтата им е да привлекат млади последователи и са амбицирани да предадат знанията си по време на заниманията в Младежкия център.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини