От х:

Днес в x:

След 2017-а: всяка година по 100 гимназисти повече в клас

    Учебната година 2016/2017 се очертава като една от най-тежките за образованието в Хасково, ще се отнася до броя на учениците. Школниците и след седми, и след осми клас, ще са по-малко в сравнение с тази учебна година.

    Цифрите станаха ясни по време на заседанието на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие на област Хасково, на която беше обсъдено и съгласувано предложението на Регионалния инспекторат по образование за държавния план-прием за новата учебна година. Според данните броят на седмокласниците ще е 1818, което е със 110 по-малко от настоящата учебна година. 93 по-малко ще са и 8-класниците. Заради тенденцията на спад на учениците се очаква това да се отрази и на броя на паралелките, които ще са с 3-4 по-малко през новата учебна година.

    В някои професионални гимназии ще има сливане на две специалности в една паралелка.

    Сред новите заявени специалности е "Компютърна графика" на Професионалната гимназия „Проф.д-р Асен Златаров“ в Димитровград. Приемът ще е след 7 клас и се очаква интерес заради напредването на проекта в града да бъде изградено филмово студио, в което да се снимат холивудски продукции.

    От втори опит в ПГДС "Цар Иван Асен ІІ"в Хасково ще се пробват да открият паралелка за така модерната напоследък специалност брокер на недвижими имоти. С напредването на автомобилните технологии, в Автото отново ще отворят прием за специалността "Мехатроника".

    След кризата на учебната 2016/2017 година и спада в броя на учениците, неминуемо свързан с демографската криза, през следващите 4 години, нивата от предходните се възстановяват, посочи шефът на Регионалния инспекторат на МОН Иван Панайотов. Той е направил анализ до 2020 година на базата на числеността на учениците в 3, 4, 5 и 6-ти клас в момента. Четвъртокластниците например са 2129, а третокласниците 2208. Това показва, че през следващите четири години броят на гимназистите се увеличава с 80 до 100.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини