От х:

Днес в x:

Бедствие в три села, Динево откъснато от света, без ток

    Частично бедствено положение е обявено със заповед на кмета Добри Беливанов в 10 часа днес за три села в община Хасково – Динево, Любеново и Родопи, съобщиха от администрацията.

    Най-тежко е положението в Динево, където са били наводнени 32 къщи. Водата е нахлула в мазета и приземни етажи. Обитателите на две от тях са били евакуирани и са настанени при съседи и близки. Наводнен е и приземен етаж на детската градина в Динево. Водата там е около 30 сантиметра. От тази сутрин селото е без ток. Това обаче не е заради авария, от Енергото дръпнали шалтера превантивно.

    Пътят за Динево продължава да е под вода и оттам минават само високопроходими автомобили. Тази сутрин на мястото пристигнаха заместник-кметът Евгени Консулов и областният управител Станислав Дечев.

    Малко по-нататък по Е-80 в посока Харманли пътят също е наводнен. Под вода е едното платно в Стойково, точно до разклона за Любеново.  Причина за разлива е скъсана дига край Динево.

    В Стойково също са наводнени десетина крайпътни къщи. Те са от другата страна на пътя, но са в ниското и и водата е заляла дворове и приземни етажи. Семейството на Васил Христов се оказа заложник в собствения си дом, защото водата стига до прага на входната врата на къщата. „Така е всяка година“, горчиво обобщава мъжът.  „Не е всяка година, а по четири пъти в годината“, контрира го мъж от селото, който също минава по пътя да огледа наводнените дворове. „Поне през последните две години е така“, уточнява той.

    По данни на общината положението се нормализира. Водата постепенно понижава нивото си и от администрацията се надяват ситуацията да се подобри.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини