От х:

Днес в x:

Хасковлии платиха от джоба си за да запазят паметта на своя народ

    Хасковлиите Антоан и Иларион Челингирови платиха с лични пари паметна плоча за избитите арменци по време на геноцида от 1915 година. Мемориалът бе поставен в арменската църква в Хасково „Сурп Степанос” в присъствието на архимандритът на всички арменци в България Исахак Бохосян. Първосвещеникът води тържествена служба в храма, по време на която освети хлябове за душите на загиналите от турския геноцид през 1915-та година 1.5 милиона арменци. Заедно с още петима висши свещеници извърши ритуала по освещаването на паметна плоча във формата на кръст. Арменската църква  една от най-ранните християнски църкви заедно с коптската и сирийската и е в основата на съхраняване на арменския еднос през вековете на поробителство. В края на този зловещ период, издъхващата Османска империя извършва едно от характерните си, но в случая несравнимо по своята гнусотия престъпление над поданиците си.

    В разгара на Първата световна война, султанатът заподозрява многобройната арменска общност за 5-та колона, на руските войски биещи се срещу империята, като част от западната Антанта. На принципа „няма човек няма проблеми” османците извършват етническо прочистване довело до милиони избити мъже, жени и деца. Турция и до днес не признава геноцида над арменците въпреки многобройните писмени и фото доказателства. Обичайното измъкване на доскорошната изключително светска турска държава на Ататюрк бе, че турците са били само част от населението на империята и султанатът и нова Турция не са еднозначни, за да наследяват историческия си багаж. От близо десетилетие обаче в южната ни съседка върви ренесанс на османизма, като държавата на Ердоган припозна в имперското минало историята на настояща Турция. Въпреки това и до днес в южната ни съседка реагират като ужилени на думата "арменци", камо ли на геноцида срещу тях. Стигна се дори до там, че опитаха да повлияят на Хасково в намерението му да кръсти един от парковете си като Арменския парк, въпреки че той е известен така десетилетия наред.

    Хасково е един от градовете дал убежище на много арменци и до ден днешен в града има голяма арменска общност. Десетки от тях дойдоха да се поклонят днес пред спомена за една от най-черните страници в арменската история и да спомогнат за запазване паметта на народа си.

    Р.Филев

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини