От х:

Днес в x:

Хасково изхвърли китайската пластмаса, търси живи коледни елхи в саксия

    В навечерието на Коледа хасковлии предприеха ударно пазаруване на традиционната жива Коледна елха.

    Дръвчетата за празника са едва от няколко дни на пазара. Всеки, който е решил да украсява пластмасова китайска елха, го е направил още преди месец, но сега е времето на дървета, които са истински и с ухание на Коледа, казват търговците на елхи на кооперативния пазар. Според тях хората все повече повече залагат на живата елха.

    Всяко дърво е със специална марка, която показва, че за него е платена такса, обясниха търговците. Те са категорични, че някои от кампаниите против живите коледни елхи, които заклеймяват отсичането на дърветата, са всъщност манипулация. Те споделиха, че елхите, които са донесли за продан в Хасково, са отгледани в специални разсадници, тези дървета не са за залесяване, а са предназначени за търговска цел.

    А цената им тази година не е по-висока от миналогодишната. Най-ниските елхички струват 10 лева. Средните са между 15 и 30 лева. 25 лв. е цената на двуметрово дръвче. Има и по 50 лева. Това са 4 -метрови елхи, който се пазаруват предимно за да бъдат украсени в големи офиси или бизнес сгради. На място продавачите окастрят стъблата на елхите по желание на клиента и ги слагат в кръстачка. Поставката, която е също от дърво, струва от 2 до 5 лева, в зависимост от големината на дървото. Продават се и елхови клончета за лев-два, за хората, които нямат у дома си място за цяла елха или за най-бедните,които не могат да си позволят дръвче. Често обаче търговците подаряват клонките.

    И през тази година хората търсят елхи в саксия, които после да засадят в двора си или междублоковото пространство. Търговците предупреждават, че е хубаво да се засаждат едно до друго две дървета, за да могат да се опрашват.

    Освен Коледни елхи все повече хасковлии купуват и Коледни звезди. Въпреки, че традицията да се подарява на Коледа красивото цвете с червени цветове не е много нашенска, хората често не устояват на красотата му. Звездите са на цена от 4 до 6 лева, освен червени има и шарени. И понеже са доста капризни, едно от основните условия за да оцелеят по-дълго е да не се поливат често.  

    М. Манолова

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини