От х:

Днес в x:

Бюджетната комисия одобри намаляването на таксите за градина в Хасково

Постоянната комисия по бюджет и финанси към Общинския съвет на Хасково одобри днес предложението на кмета Добри Беливанов за намаляване на таксите за детска градина. Според докладната записка досегашната постоянна част от месечната такса от 30 лева става 25 лв. Променливата част от 20 лева, която зависи от дните, в които детето е посещавало забавачка, се запазва.

Според Деян Янев от Реформаторския блок трябва да се помисли за още по-голямо намаляване на тази постоянна част, която е “несправедливата част от таксата”. Коментирана бе и високата цена на храната – 3.30 лв. на ден. “Цената на Дусман е безумно висока, правих проучване, в повечето общини цената на храната в детските градини е по 2.80, 2.40, дори 2.20 лв.”

“Предишното управление на общината се оправдаваше с Наредба №6 за здравословно хранене на децата, но това е несъстоятелно, защото тази Наредба важи за всички общини в страната”, каза пък шефът на бюджетната комисия Даниел Гаргов. Той поясни още, че при планираните намаления на разходите в детските градини, предимно чрез газификация и саниране, общинският бюджет ще понесе съвсем малко натоварване със свалянето на таксата. “Ако обаче не направим нищо от това, заради което сме тук, тежестта за бюджета догодина ще е около 100 000 лв.”, допълни той.

По думите му все още няма отговор от фирма Дусман на исканото от общината намаление на цената на храната за забавачките. Това бе поискано, тъй като намалението на таксата засяга само децата до 4-годишна възраст. 5 и 6-годишните в подготвителни групи плащат само храната в размер на 3.30 лв. на ден. “Договорът с Дусман е до 2017 година”, уточни Гаргов.

Коментирано бе и създаването на общинска кухня-майка, която да приготвя храната за градините. “Ако направим това, разходите за заплати на работниците в кухнята ще са за сметка на делегираните бюджети, така че за общината ще остане да плаща само продуктите и режийните. От друга страна изграждането на една такава кухня-майка не е евтино начинание и трябва да се обмисли добре”, обясни Антон Иванов от ГЕРБ. Той допълни, че като строителен предприемач е изградил такава кухна в Добрич, която е излязла около 150 000 лв. “Но това е само за една детска градина. А кухня за над 3000 деца не е шега работа, има много изисквания, които трябва да се вземат предвид”, уточни Иванов.

Бюджетната комисия одобри днес и предложението за намаляване на данъка за МПС в Хасково. Одобрена бе и една извънредна докладна записка от кмета Добри Беливанов – за отпускане на по дърва за огрев за клубовете на пенсионерите в общината. Така 6 клуба в града и 9 по селата на общината ще получат по 2 кубика. 3 кубика дърва за отопление пък са предвидени за Духовия оркестър. С тях ще отоплява залата в читалище “Иван Вазов” на ул. “Св. св. Кирил и Методий”.

Без дебати бе одобрено и закриването на общинската телевизия.

Тодор Кръшков

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини