От х:

Днес в x:

Вила „Армира”представя Хасково в „Чудесата на България”

    Античната вила „Армира” край Ивайловград   за втора поредна година е Хасковският представител на финала за най-интересни и ценни културно-исторически забележителности „Чудесата на България”. Бижуто на ивайловградско и целия хасковски регион достойно се нарежда тази година в топ три  на най – атрактивните туристически обекта, защото се утвърди като туристическа дестинация,, която вече всички наричат „южната приказка на България”.

    Красива и недокосната от времето, вилата те връща хилядолетия назад  в разкоша и богатствата на собствениците си. Тя е чудо за България и за света, защото е най – богато украсения дворец отпреди две хиляди години, разкриван в територията  на днешна  България и някогашната Римска империя. Вилата е свързана  не само с  нашата история, а с общото римско минало на Европа. Неин изследовател  е д-р Гергана Кабакчиева.

    Тя е изключително прецизно възстановена в рамките на ОП „Регионално развитие” и сега посреща хиляди туристи. За  2 години след реставрацията й, за да я видят в Йовайловград са дошли близо 150 хил. туристи, а млади двойки все по-често избират атмосферата на Армира, за да сключат граждански брак в нея.

    Вила „Армира” е  била построена през 50 – 70 -е години на 1 век от н.е.  и е била разположена на площ близо 1000 кв. м. Първият й  владетел бил насленик на трасийски цар /базилевс /. Той е получил за заслуга пред римската власт статут на римски гражданин и по този начин е добил правото да създаде вилно стопанство. Няма открито до момента писмено сведение, което да ни разкрие кои са били обитателите на вилата, но съдим за тях по това, което виждаме останало от дома им.  Може да приемем, че собствениците на вилното стопанство са принадлежали към  местната тракийска аристокрация от югоизточната част на Тракия. Собственикът на вила „ Армира” е бил наричан „патрон ” и е представлявал своите поданици пред юридическите и административните институции в Римската империя.  Под властта му на патрон са били над 1000  души, които са живеели в близките до вилата села.

    Вила „ Армира ” е  представлявала внушителен двуетажен дворец с 22 помещения на първия етаж – зала за пиршества, спални, приемна на господаря, луксозна баня снабдена със сауна. Всички помещения са организирани около голям  басейн в средата на  вилата. Тази архитектурна схема  показва, че вилата се  отнася към типа на перистилните  средиземноморски  дворци от римско време.   

    Подовете на всички зали са  били покрити със съвършено изваяни мозайки, с обща площ  над 400 кв. м. като това е най – голямата мозаячна находка в България, надминаваща  по площ всички останали открити мозайки  по днешните българки земи. Вилата демонстрира модните тенденции в  римските мозайки от 1 ви до 4 век. Най – ранните открити мозайки са в западна част на сградата и  са украсени с  флорални и геометрични мотиви. Други характерни мотиви в мозайката са бръшляновите листа, наровете и  цветовете на лотос и лилиум. Интересен мотив е свастиката / пречупения кръст /, които е показан в  шест варианта  върху мозайките от различните периоди на  вила „ Армира”. Той символизира „ кръговрата на живота” и е символ познат  в изкуството от Близкия Изток още от 3 – 2 хил. пр. Хр.

    Сред ценните мозайки във вила „ Армира ” се откроява мозайката от господарската спалня, където е изваян портрета на собственика  на вила „Армира” от първата половина на 2 век  и неговите две деца, които може би  са били близнаци – момче и момиче. Те са изобразени с изкривени крайници, които съответстват на заболяването рахит. В началото на 3 век подът на новата зала за гости е покрит с цветна  мозайка, която има  голям медальон в средата с изображение на главата на Медуза – Горгона, почитана от собствениците като  пазителка от беди и нещастия.  Стените на всичките 22 помещения във вилата са  били  облицовани с искрящо бял   мрамор. Ето защо тя е определена като истински „ мраморен ” дворец.  Открити са над  3 000  изключително добре  запазени оригинални мраморни фрагмента, които са обявени за шедьоври  на античното каменоделско изкуство – колони, капители, глави на херми, парапети. Собствениците на вила „ Армира” са използвали разточително мрамора в украсяването и, защото са притежавали собствено мраморно ателие за художествена обработка на този скъп строителен материал. Благодарение на продажбите с мрамор, собствениците на този дом  са се замогнали и прочули в пределите на някогашната Римска империя.

    В началото на 2 век обитателите  на вила”Армира” решават да украсят басейна в центъра на дома им с мраморни колони в римо – коринтски стил, които в горната си част  завършват с фризове – архитрави с изображения отново на Медуза – Горгона. Басейна е обезопасен от мраморни парапети, а между тях са монтирани мраморни  херми. Хермите във вилата са стилизирани изображения на бог Хермес, почитан като   закрилник на дома и търговците.  Всички херми са различни - някои от тях са с образи на Сатир, Силен и Пан от митологичния кръг на Дионис. За изработването на другите херми  са позирали, може би самите  собствениците на вилата и чрез тях  виждаме как са изглеждали – младежи с красиви лица и аристократични прически. Тези херми са доказателството за уникалния характер на вилата, която е единствения подобен пример в границите на цялата Римска империя. В момента на място всеки турист може да се впечатли от тяхната красота и изящна изработка, превръщаща ги в живи лица. Интересна е и двойната херма с лица на млад и възрастен Сатир от свитата на бог Дионис. Хермите и повтарящите се образи на Медуза – Горгона в украсата от мрамор са играли ролята на пазители на дома и фамилията.

    По време  на  архелогически проучвания във вилата през 1964 г. са открити 19 пиластрови /стенни/ капители от началото на 2 век с различни изображения. Те са редки образци на мраморното изкуство в античността.  Един от тези интересни стенни капители е  с изображение на Сатир от свитата на бог Дионис, почитан освен като бог на виното и като  главен бог на  местното тракийско население, живеещо по долината на р. Арда  и Армира. 

    Всеки, който е докоснат от Чедото Армира, може да гласува за нея, за да оглави тя таз годишната класацията на сайта на Чудесата на България.

    Утре вечер в 18.30 часа по БНТ в живо предаване ще стане ясен и победителят. Кметът на Ивайловград Диана Овчарова ще лобира за Чудото на общината и регион-бижуто Армира.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини