От х:

Днес в x:

Тайфун изобрети робот за бомби и хора

    18-годишен ученик от Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „ Цар Иван-Асен II” направи широкоприложим робот, който задвижва от собствения си телефон. Тайфун Хамди е кръстил машината Ayrobo. Основната й част е платката Ардуино, с която зрелостникът се е запознал в часа по „системно програмиране“. За първи път чул за нея от преподавателката си, която представила платформата с думите "Това е сърцето на всеки робот". Още в този момент Тайфун решил, че ще разработи своя машина. Поръчал си частите през различни сайтове в интернет, те са произведени основно в Китай. Цялото събиране на Ayrobo и писането на софтуерната програма за неговото задвижване му е отнело един месец, а като разход-150 лева.

    Занимава се от малък с електроника и затова решил да направи точно робот. Поразровил се в интернет и видял, че има хубави проекти в тази посока. В цеха на баща си,който е дърводелец изработил корпуса на роботчето, който е по негов дизайн.

    Днес находчивият дванадесетокласник демонстрира работата си през съучениците си.“Искам да дам вдъхновение на останалите за програмиране и да им покажа, че програмирането не е само писане на кодове и показването им на екрана.“, сподели Тайфун. А преди да демонстрира робота си, завърши разказа за стъпките, които е изминал за направата му пред съучениците си с думите: Най-важното е човек да бъде зад мечтите си и дори да среща трудности да не се отказва!

    За платката, която използва за основа, Тайфун казва, че с нея могат да се реализират много разработки, стига човек да има богата фантазия и познание.

    Няма да патентова разработката си обаче, защото подобни има вече. Целта му е просто да покаже реалната стойност на програмирането. Тайфун управлява Ayrobo чрез Bluetooth през мобилния си телефон на 30 м. разстояние.

    Може да се добави камера и радиомодул, които да се контролират на 1 км. и при земетресение например да има наблюдение на такива места, където човек няма достъп или пък са крайно опасни. Така Ayrobo, който е с дължина 30 см., може да бъде пуснат под руините и да огледа дали няма затрупани хора, които да се нуждаят от помощ. Друго негово приложения е при пожар-да даде сигнал дали в горяща сграда има хора. Пак при земетресение може да бъде настроен така, че при най-лекия първоначален трус да алармира звуково. Има сензор за дистанция и когато се приближи до стена или препятствие на 30 см. спира и връща назад и дори при команда не можеш да го накараш да продължи. Робота може и да бъде използван и за намиране на бомби под коли или на места, опасни за хората.

    Тайфун споделя, че роботчето е приложимо и за отпадането на чисто битови и понякога доста досадни дейности. Ayrobo например носи телефона на брат му в другата стая. Собственикът му е намислил и да му монтира малка платформа отзад, върху която майка му да поставя кафенце от кухнята и то да достига до посочената точка в апартамента.

    Колкото и добре и функционално да изглежда бъдещето ни чрез силно развитата електроника, все пак Тайфун Хамди е категоричен, че не трябва високата технология да обсебва докрай живота ни и казва по този повод: Да не прекаляваме, защото все пак не е добре робот да бере червените домати от градината!

    И занапред Тайфун ще следва мечтите си, а първата от тях е да бъде приет студент в Техническия университет в София, където да учи роботика. По-дългосрочната му, след 10 години, е да бъде начело на софтуерна компания, която да се занимава с програмиране и изобретения.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини