От х:

Днес в x:

Коста Сарджев освободен от “Екопрогрес”, Данъчното с нов директор

Шефът на общинската фирма “Екопрогрес” Коста Сарджев е бил освободен днес. Това съобщи кметът на Хасково Добри Беливанов на пресконференция в общината, на която отчете свършеното в първия месец от управлението си. Градоначалникът уточни, че днес е имал разговор със Сарджев, след който той е подал заявление да бъде освободен и Беливанов го разписал. Сега се търси човек за неговия пост, а дотогава длъжността ще се изпълнява от заместника на Сарджев.

На мястото на досегашната шефка на общинската данъчна дирекция Павлина Стоянова, която е напуснала веднага след изборите, е назначен Румен Тинчев.

Добри Беливанов коментира и новите назначения в общинската администрация. “Знаете, че много от шефовете на дирекции и отдели напуснаха още преди да встъпя в длъжност. Администрацията беше оголена и затова трябваше бързо да се назначат нови хора. Всички те са на трудови договори”, обясни кметът. (Длъжността на някои изисква статут на държавни служители). “Ще обявим конкурси за тези длъжности и ако ги спечелят, ще бъдат назначени на служебни правоотношения (като държавни служители)”, допълни Беливанов.

Попитан от репортер на Haskovo.net дали няма потенциален конфликт на интереси, тъй като някои от новите шефове в администрацията са роднини на общински съветници, които пък са предложени в комисии със същия ресор, Беливанов отговори: Няма конфликт на интереси.

По думите му основен акцент в работата на администрацията през този месец е било санирането. “Представители на общината участваха в събранията на собствениците на над 50 блока в Хасково, включително в събота и неделя. Към днешна дата има регистрирани 100 сдружения, срокът е до 20 декември. Така тези панелки ще могат да кандидатстват по програмата за безплатно саниране”.

По отношение на таксите за детски градини, което бе сред важните точки в предизборната му кампания, Беливанов обясни, че поради кратките срокове не са успели да внесат предложение за сесията, която ще е този петък. “Разговарял съм с представители на “Дусман”, които ме увериха, че ще направят необходимото за повишаване качеството на храната, както и по отношение на цената. Така че още в началото на следващата година ще има корекция на таксите, в посока надолу, разбира се, надолу”, допълни Беливанов.

Кметът уточни, че се работи и за намаляване на останалите местни данъци и такси. Въпреки препоръката на премиера Борисов, кметовете да двигат данъците. “Това е препоръка на премиера, но местните данъци в Хасково са доста високи. Има обаче общини, в които те са много ниски и там може и да се наложи увеличение”, заяви Беливанов. “Разчитам, че новият директор на Данъчното ще направи изчисления и ще можем да вземем решение”, каза още той.

Заместник-кметът Евгени Консулов пък разясни ситуацията с такса смет.

“Към момента имаме финансови корекции от 2014 година в размер на 1 млн. 228 хил. лева за сметището в Гарваново. Това по същество са санкции, за Хасково те са 752 хил., за Димитровград около 400 хил., останалото е за Минерални бани. Тези санкции са за нарушения при обществените поръчки - за ограничаване на конкуренцията, а парите идват от такса смет. От октомври плащаме по 60 000 лв. месечно.

Направили сме искане до РИОСВ да ни намалят отчисленията за екология. Сега те са 940 хиляди лева, ако одобрят нашето искане, ще станат около 300 хиляди. Освен това, трябва да проведем нова обществена поръчка за сметосъбиране и сметоизвозване, сегашният договор е без такава процедура и лимитът му е 3.5 млн. лв. Този лимит върви към изчерпване, само за ноември сметката е 300 000 лв. Всички тези неща трябва да бъдат изяснени, преди да се пристъпи към корекция на такса смет”, обясни Консулов.

Кметът Беливанов допълни, че общината е подала зявление за финансова ревизия до Сметната палата. “След приключването й ще сме съвсем наясно какво е положението”, допълни кметът.

Тодор Кръшков

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини