От х:

Днес в x:

"Ислямска държава" използва все повече деца войници

"Ислямска държава" все повече запълва редиците си с деца-войници, за да замести бойците си, убити при бомбардировките в Сирия. Това съобщиха от Пентагона, цитирани от АФП.

Полковник Пат Райдър от централното командване на армията на САЩ заяви, че броят на причислените от ислямистите момчета, някои от които на по 10 години, се повишава устойчиво. Деца са използвани, за да убиват затворници на групировката.

„Това показва отново, че те се борят да компенсират загубите, които търпят на бойното поле,” допълва Райдър.

Американската армия няма официална статистика на убитите от нея в Сирия. Причината са критиките по време на войната във Виетнам за използването на „коричеството трупове” като показател за успех в бойните действия. Според грубите изчисления на Пентагона загиналите джихадисти са между 23 000 и 33 000.

Коментарите на Райдър идват ден, след като „Ислямска държава” публикува ужасяващо видео, в което шест деца-бойци убиват сирийски военни, заловени от ислямистите.

В клипа шест момчета са избрани от свой инструктор да „изпратят съобщение” на враговете на групировката, като пет от тях застрелват няколко затворници, а шестото прерязва гърлото на друг задържан.

Видеото, което е кръстено „За Синовете на Евреите”, също показва десетки деца, които учат религиозни текстове и биват инструктирани в ръкопашен бой. Чрез програма наречена „Чираците на Халифата”, джихадистите провежда интензивни военни и религиозни обучения за деца в контролираните от нея територии.

Децата-войници са използвани и преди за да отбраняват ключови точки и за разузнавателни цели, но от скоро „Ислямска държава” ги кара да екзекутират затворници.

Полковник Райдър каза, че въпреки всичко „преобладаващото мнозинство” от джихадисти са „мъже във военна възраст”.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини