От х:

Днес в x:

Шофьорът на Хондата, която уби жена в такси на “Раковски”: Карах на трета

    “Движех се в дясната лента. Малко след кръговото на “Орфей” имаше спрели коли, заобиколих ги и се върнах отново в дясната лента. Карах на втора-трета предавка. Светофарът светеше зелено и продължих, когато видях таксито, което навлезе в кръстовището и препречи пътя ми. Скочих на спирачките. Това е последното което помня, защото за миг съм загубил съзнание. Окопитих се, когато някакъв мъж тропаше на стъклото ми”.

    Това разказа пред съда днес 22-годишният Кристиян Колев, водач на Хондата, която на 6 май миналата година връхлетя върху такси на кръстовището на “Раковски” и “Дунав”. При свирепия удар жълтата кола бе отхвърлена чак на спирката на тротоара. Минути след катастрофата почина пътничката в таксито – 57-годишната Павлина Сталева.

    По-късно прокуратурата обвини двамата водачи – Кристиян Колев и 39-годишния Пламен Кочев, шофьор на таксито, като съизвършители. Кристиян, според последните заключения на автотехническата експертиза, е шофирал японската кола със 115 километра в час. Пламен Кочев пък според държавното обвинение нарушил правилата за движение, като не е осигурил предимство на Хондата.

    От началото на процеса днес за първи път двамата пожелаха да дадат обяснения за инцидента.

    Пламен Кочев обясни следното: “Взех клиентката от Кърджалийска, трябваше да я закарам до “Георги Кирков”. Минах по бул. “Раковски”, светофарът светеше зелено, спрях и на първа навлязох в кръстовището. Отсреща имаше две коли, също престроени за завой наляво към бул. “Васил Левски” и нямах видимост. Навлязох още малко навътре, видях, че поне на 60 метра нагоре по булеварда няма кола и тръгнах. Тогава изведнъж видях фарове, които се приближаваха с голяма скорост. Инстинктивно съм завъртял волана наляво. Последва ударът”.

    Тока хондата се врязва малко под ъгъл в таксито и цялата му дясна част е намачкана.

    Починалата жена се е возела вдясно на задната седалка. Била е без колан, но според експертите при такъв удар коланът не би я спасил.

    Днес вещите лица бяха подложени на кръстосан разпит от адвокатите, който продължи почти през целия ден. Накрая делото бе отложено за 12 януари заради допълнители въпроси към тях.

    По време на една от почивките, обявени от съда, избухна пререкание между Кристиян и баща му и близки на починалата жена, които са частни обвинители в процеса. Роднините твърдяха, че е имало състезание между Кристиян и друга Хонда, затова скоростта е била чудовищна за условията на градското движение. Близките смятат, че това е било прикрито от разследващите, защото бащата на Кристиян работел във Военна полиция. Кристиян отрече изобщо да познава момчето от другата Хонда.

    Още в началото на разследването прокурорът Дарина Славова иззе преписката от полицията и я възложи на следовател тъкмо заради тези съмнения в публичното пространство.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини