От х:

Днес в x:

Заменяме инкасаторите на Синята зона с 9 паркинг автомата

    Община Хасково умува да постави още 9 автомата за паркиране в града, които ефективно да заменят инкасаторите в Синята зона. От администрацията вече са направили поръчка с публична покана към специализирани фирми, които да предложат оферти за доставка и обслужване на апаратите. Тепърва ще се преценява икономическата им целесъобразност и ще се избере изпълнител.

    По замисъла на администрацията автоматите ще бъдат поставени в най-натоварените участъци на сегашната Синя зона, като ефективно ще заменят съществуващите инкасатори. Забележките към тяхната работа са отдавна, като събираемостта на таксите за паркиране е ниска. С мотив че са некадърни, предишната администрация в един момент уволни 20 инкасатора от Зоната и ги замени с нови. Въпреки това обаче недоволството продължава-от страна на шофьорите, че не могат да открият инкасатора когато паркират, а впоследствие намират колата си със скоби, а от страна на работодателя-че получаваните приходи са ниски. Инкасаторите пък се жалват че хасковлии умират да им скачат на бой и масово отказват да си платят левчето. На автомата обаче няма как да му налетиш на бой, а събираемостта му е безупречна, поне според оценката на Общинско предприятие Паркинги и гаражи. Заключенията им са на база пилотните три автомата монтирани в Хасково, първият от които бе поставен през май пред Централна поща. Автоматите имали заработка от 100 до 400 лв на ден. Според специалисти ако са на добро място могат да стигнат и до 1000 лв на ден.

    И още: новите автомати ще засичат от минута до минута, както е в другите градове, вместо да дялкат левче на всеки започнат час, както е в Хасково. Че в Хасково автоматите са по-големи обирджии от останалите доказа наш читател който миналата седмица ни изпрати бележката си за паркиране от която се вижда че автомата пред пощата го е таксувал с 2 лв при време за паркиране от 1 час и 7 минути. „Това е въпрос на софтуер, който никой освен производителя не може да пипа. Собственика на паркоавтомата вероятно въобще не е виновен“ коментира хасковлията Красимир Щерев, който от 12 години произвежда автомати за паркиране, които поставя главно в други градове-Пловдив Стара Загора, София. Той ще е един от тези които ще кандидатстват по поръчката на общината, при това със своя българска продукция. Защото имало и френска, какъвто бил автомата пред пощата например. Освен че струва 2 пъти повече от българските/около 10 хиляди лева бройката/ именно френските машини дялкали на всеки започнат час, защото поддържането на този софтуер било много елементарно. Другият давал проблеми от време на време. Но пък позволявал да се плаща и с по 20 и 50 стотинки, като в този случай машината начислявала съответно половин или 1/5 час съобразно тарифата за паркиране. В почивните дни пък когато автомата работи до 15 часа, при паркиране в 14.30 пък машината не ти взима повече от половин лев, защото остава само половин час платен паркинг.

    Автоматизираното таксуване на паркирането не означава непременно, че ще има масово съкращаване на хора в общинското предприятие, уточниха от пресслужбата на общината. Поне на първо време ще има нужда от контрольори, които ще обясняват на хасковлии как да работят с автомата. Защото се оказва че много от тях не знаели и това водело до куриозни ситуации. Например очаквали, че подобно на кафе автоматите, паркиращите машини ще връщат ресто и когато това не ставало, масово се оплаквали в общината, че „проклетата кутия им глътнала парите“.

    Р.Филев

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини