От х:

Днес в x:

Екссмоукър ни провокира да се откажем от цигарите, бившите с чист бял дроб след 7 г.

    Резултатите от уреда Екссмоукър за изследване на наслагания въглероден монооксид в издишания въздух от белия дроб и едновременно с това процентното съотношение на карбокси хемоглобина в кръвта могат да откажат един пушач от цигарите. Или поне да го накарат да се замисли дали да продължи да пафка, или пък най-малко да го жегнат, за да си направи последващи изследвания.

    Това доказа в центъра на Хасково съвместният експеримент на пециалист-психолог от Регионалната здравна служба и доброволци от ПИЦНВ към Младежкия дом.

    Акцията е посветена на Световния ден на бившите пушачи, който се отбелязва по традиция в последния четвъртък на месец ноември. Тази година като дата се пада 19-ти ноември. Акцията в Хасково обаче върви още от началото на тази седмица. Вчера на уредът са се тествали гимназистите от Финансво-стопанската гимназия в града. При експеримента всеки втори от тях си е признал, че е пушач.

    Въпреки, че в световен мащаб любителите на попиросите да намаляват, тенденцията не се следва в България и на Балканите, показва обобщението.

    В експеримента при тестването по улиците днес се включиха и отразяващите журналисти.

    Резултатите им показаха, че бивш пушач, зарязал цигарите преди 4 години, дава общо число на границата на допустимите норми на уреда- 2. Пушач, които посяга 3-4 пъти дневно към кутията с цигари отбеляза резултата малко над допустимата тройка-4. Пушач, който пуши по-малко от 1 кутия на ден е с референтна стойност 7, а такъв, който пафка от 20 години всеки ден по една кутия цигари закова числото на 10.

    Експертите обясниха, че белият дроб на един бивш пушач е чист чак на 7-та година след като той е спрял цигарите.

    „Изследването е скринингов метод и е надеждно до степен, в която може да те накарат да се замислиш и да си направиш последващи изследвания.“, посочи психологът от РЗИ Красимира Богданова.

    А на въпроса пушенето навик ли е или вътрешна нагласа на един човек, отговора, който дава психологът е: И двете.

    Богданова обяснява, че когато пушачът добие усещането, че му е приятно пушенето, то става негов навик. Изисква се изключително много воля да се откажеш, казва Красимира Богданова, която самата е вече бивш пушач. Но посред нея, всеки един човешко може да се откаже от пушенето, тя и е категорична: Щом не сме се родили с цигара в устата, значи можем и да спрем да пушим!

    Затова е важно да им специален ден, в който бившите пушачи да се толерират, да бъдат подкрепени, за да не посягат повече никога към никотиновия убиец.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини