От х:

Днес в x:

10 съвета за изучаване на чужд език от някой, който владее 9

Матю Йолдън говори 9 езика свободно и разбира още около дузина. “Работихме в общ офис в Берлин и непрекъснато го чувах, как привключва от език на език, като хамелеон сменящ цветовете си. Всъщност дълго време дори не знаех, че е англичанин”, казва колегата му Джон Ерик Джордан.

Ето съветите, които Матю дава на хора като колегата му, които се затруднявата да научат дори един чужд език.

1. Бъдете наясно с причините

Това може и да ви се струва очевидно, но ако нямате достатъчно добра причина за научаването на език, е много малко вероятно да запазите мотивация за дълго време. Желанието да впечатлите с перфектен френски англоговорящи не е особено добра причина. Желанието да опознаете французин на родния му език е съвсем друг въпрос. Без значение каква е причината, веднъж след като сте избрали езика, е жизненоважно да му се посветите:

“Ок, искам да го науча и ще направя колкото се може повече на този език, с този език и за този език. ”

2. Намерете партньор

Матю научил няколко езика заедно с брата си близнак Майкъл (първият им чужд език бил гръцки, научили когато били едва на 8 години). Матю и Майкъл или Супер братята полиглоти придобили супер способностите си, благодарение на доброто старо братско съперничество.

“Бяхме много мотивирани и все още сме. Един друг се стимулираме да продължаваме. Ако той осъзнае, че аз се справям по-добре от него, започва да завижда и се опитва да ме задмине (може би защото ми е близнак), важи и обратното. ”

Дори и да нямате братя или сестри, които да се включат в надпреварата, може да си осигурите какъвто и да е партньор, с когото взаимно да се мотивирате да станете още малко по-добри.

“Мисля, че този метод работи. Има някого, с когото можете да си говорите, точно това е идеята на изучаването на чужди езици”, казва Матю.

3. Говорете си сам

Когато няма с кого друг да си говорите, няма нищо лошо да си говорите сам:

“Може да звучи безумно, но всъщност говоренето сам със себе си на чужд език е страхотен начин да се упражнявате, ако нямате възможност да използвате езика през цялото време”

Това ви помага да запомните нови думи и изрази и да станете по-уверени, следващя път, когато говорите с някого.

4. Придържайте се към целта

Ако още в началото зададете като цел това да може да се изразявате на чужд език е много по-малко вероятно да изгубите в учебниците:

“Учите език, за да го използвате. Няма да го говорите сам на себе си. Креативната страна е, че всеки ден успявате да го прилагате – дали чрез писане на песни, дали чрез разговори с хора или използвайки го, когато сте в чужбина. Не е задължително да ходите в друга държава, може да посетите гръцки ресторант и да поръчате на гръцки. ”

5. Забавлявайте се

Ученето на чужд език само по себе си е креативно занимание. Супер братята полиглоти са упражнявали своя гръцки, чрез писане и записване на песни. Измислете си някакъв забавен начин да практикувате новия език: направете си радио предаване заедно с приятел, нарисувайте комикс, напишете поема или просто поговорете с всеки възможен. Ако не можете да откриете начин да се позабавлявате с новия език, вероятността да не последвате стъпка 4 е голяма.

6. Дръжте са като дете

Това не означава, че трябва да предизвиквате хаос или да си завирате храна в косата в ресторанта, но се опитайте да учите, така както го правят децата. Идеята, че децата са по-добри ученици от възрастните се оказа мит. Ново изследване не успява да открие връзка между възрастта и способността за учене. Ключът към това да запомняте бързо като дете може да е в това да възприемете някои от детските нагласи: например липса на самоосъзнатост, желение за игра на чуждия език и готовност за допускане на грешки.

Учим се като допускаме грешки. Като деца от нас се очаква да правим грешки, но като възрастни те стават табу. Помислете как възрастният е по-вероятно да каже: “Не мога” вместо: “Това все още не съм го научил”. Провалът е социално табу, с което децата не са обременени. Що се отнася до ученето на чужди езици, признанието, че не знаете всичко и че нямате проблем с това е ключът към развитието и свободата. Оттървете се от личните си задръжки !

7. Напуснете зоната на комфорта

Готовността да правите грешки означава да попаднете в потенциално смущаващи ситуации. Това може да е малко страшничко, но е едниствения начин да се развивате и да подобрявате уменията си. Без значение колко учите, няма как да научите език, без да излезете от зоната на комфорта: заговорете непознат на чужд език, питайте за посоката, поръчайте храна, опитайте се да разкажете виц. Колкото по-често го правите толкова повече се разширява зоната ви на комфорт и толкова по-лесно ще ви е във всяко нова ситуация:

“От начало ще срещнете трудности: може би с произношението, може би с граматиката или синтаксиса или ще ви бяга изказът. Но най-важното нещо е да продължавате да развивате усещането. Всеки има усещане за родния си език”

8. Слушайте

Трябва да се научите да слушате преди да говорите. Всеки език звучи странно първия път като го чуете, но колкото повече го слушате, толкова по-близки ставате с него и ви е по-лесно да го говорите:

“Можем да произнесем всичко, просто още не сме свикнали да го правим. Има звуци, които съществуват само в някои езици. Най-добрият начин за овладяване на произношението им е непрекъснато да слушаме и да се опитваме да си представим как би трябвало да звучи, защото за произнасянето на всеки звук отговаря определена част от устната кухина и гърлото.”

9. Гледайте как говорят другите

Различните езици имат различни изисквания към езика, устните и гърлото. Произношението е толкова физически процес, колкото и умствен:

“Един от начините, може и да изглежда странен- е да се вгледате в някого, докато произнася думи с характерни звуци и да се опитате да наподобите звуците, доколкото ви е възможно. Повярвайте ми, в началото може и да е трудно, но ще се справите. В същност това е нещо лесно, нуждаете се от упражнения. ”

Ако нямате възможност да наблюдавате хора, на които езикът е роден, гледайте филми на чужд език или чужди телевизии.

10. Отдайте се

Е, започналите сте. Как да продължите ? Има ли правилен начин за учене ? Матю препоръчва максималисткия подход на 360 градуса: без значение какви учебни средства използвате, жизненоважно е да използвате новия език всеки ден:

“Исках да попия всичко, колкото се може по-бързо още от началото. Ако научех нещо, се опитвах да го използвам през деня. С напредването на седмицата се опитвах да мисля на него, да пиша на него, да говоря сам със себе си на чуждия език. За мен най-важно е наученото да влезе в употреба – писане на имейл, разговор сам със себе си, слушане на музика, слушане на радио. Обградете си, потопете се в културата на новия език, това е изключително важно.”

Помнете, че най-добрия възможен резултат от това да говорите чужд език е хората да ви отвърнат. Способността да проведете елементарен разговор сама по себе си е огромна отплата. Достигането на този крайъгълен камък рано, ще ви помогне да останете мотивирани и да продължите да се упражнявате. И не се тревожете, няма да раздразните хората като говорите езика им слабо. Ако подходите по следния начин: “Все още уча и бих искал да се упражнявам.....”, повечето хора ще проявят търпение, и ще бъдат щастливи да ви окуражат. Въпреки, че по света има около един милиард души, на които английския не е майчин, повечето биха говорили родния си език, ако имаха такава възможност. Да поемете инициативата и да заговорите някой друг на неговия език със сигурност ще го улесни и ще създаде добри чувства.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини