От х:

Днес в x:

Още 3 млн за Баните покрай уникална геотермална оранжерия

    Докато в Хасково си смятат стотинките, в съседните общини броят милионите от новите си инвестиции. Към недосегаемите засега лидери Свиленград и Димитровград с техните 70 и 40 млн обаче с бързи крачки върви и скромната като размер и население община Минерални бани. Днес те се похвалих с новия си проект, материализиран не в плочки и градинки, а в производствено предприятие. Става дума за уникална геотермална оранжерия, която освен че ще превърне общината в един от водещите зеленчукови производители в регион,а ще открие и десетки нови работни места. Във фермата на Иван и Никола Тончеви ще се отглеждат краставици при това много. Очакваният добив е около 40 до 60 тона на декар от една реколта, а предвид контролираната среда и топлина в оранжерията, годишно се очакват 3 реколти.

    Оранжерията ще черпи вода и топлина от естествените минерални извори в селото, като едновременно ще пести и от поливане и от гориво. Колкото и внушително да звучат тонажите на очакваната продукция, тя ще се отглежда на сравнително малка площ-едва 16 декара. Причината е в пълната оптимизация и пълноценно оползотворяване на всеки квадратен метър място в 16-те производствени халета.

    Инвестицията е от 2 млн и 750 лева по Европейска оперативна програма за подпомагане на селското стопанство мярка 121.  Краставичарите пък са стари и опитни. Фамилия Тончеви отглежда зеленчуци от над 10 години, но сега мести бизнеса си от пловдивското Градина в Минерални бани, заради благоприятния инвестиционен климат в общината, благодарение на който е и спечеления проект, подчертаха бизнесмените.

    Р.Филев

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини