От х:

Днес в x:

„ Дубльори“ премиерни в новия сезон на Хасковския театър

    Откъси от първата премиерна постановка за новия сезон на Хасковския театър „Дубльори“ беше представена днес.

    Представлението е експериментално в много посоки и досега подобна постановка не е правена на театрална сцена в южния град.

    „Дубльори“ е първата пиеса на Кенан Тополян-псевдоним на 45-годишния хасковлия Иван Симеонов. Той е роден в Хасково в Деня на Хасково - 8-ми септември. От години живее в Норвегия и е заклет футболен фен. Пиесата му стига до хасковския театър случайно- чрез един от актьорите, които участват в постановката- Димитър Атанасов-Шърата. И двамата са футболни фенове и се засичат на финала на шампионска лига в Истанбул.

    По-късно Шърата показва текста на колегите си от хасковската трупа и решават да поставят пиесата. Като постановчик канят драматурга на хасковския театър и в момента негов директор Елин Рахнев.

    Иванка Шекерова,, Николета Малчева, Стелиян Николов, Стефан Цирков и Петър Влайков са останалите актьори, които се качват на сцената в Дубльори, заедно Мариела Топалова, която играе за първи път на хасковска сцена. Актьорската трупа е и колективен сценограф.

    Музиката е на Жоро Георгиев от група "Остава". Репетициите са продължили два месеца, а за няколко дни актьорите са били и извън театъра, в село далече от Хасково. Експерименталното решение на постановчика Рахнев е те да влязат в образ още с потеглянето си от града и да излязат при връщането си.

    Друг различен подход са костюмите, в които са облечени актьорите. Те са метафора.

    4 Дубльорите в театъра са страдалците в изкуството“, казва авторът. „Да се получи нещо тъжно-смешно. На тази идея стъпихме в началото, постигнахме я в края“, казва Елин Рахнев.

    Премиерата на „Дубльори“ е на 2-ри ноември от 19 часа.

    Следващата дата , на която ще се играе представлението в Хасково ще в Нощта на театрите -на 21-ви ноември от 20 часа.

    М. Манолова 

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини