От х:

Днес в x:

Откриха АМ "Марица", пътуваме до София само по магистрала

    Час и половина с пиенето на кафе ще ни вече коства стигането до Истанбул с откриването на цялата АМ „Марица“, изчисли при откриването на на Лот 1 днес премиерът Бойко Борисов.

    Рязането на лентичката заедно на последния участък от аутобана от Оризово до Димитровград премиерът направи заедно с президента Росен Плевнелиев, министрите на регионалното развитие и благоустройството и на транспорта Лиляна Павлова и Ивайло Московски, както и редседателят на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров.

    „Днес пускаме магистрала, която се чака десетилетия“, подчерта Бойко Борисов. Министър-председателят посочи, че чакането е било 35 години.

    Участъкът от Оризово до Димитровград е на територията на областите Пловдив, Стара Загора и Хасково и преминава през общините Братя Даскалови, Първомай, Чирпан и Димитровград.

    С построяването на 31-километровата отсечка завършва цялостното изграждане на автомагистралата от връзката й с магистрала Тракия до ГКПП – „Капитан Андреево" на българо-турската граница. Проектът е съфинансиран от Кохезионния фонд на ЕС и националния бюджет чрез ОП Транспорт 2007-2013 г. „Марица" е третата е изцяло завършена магистрала с ресурс от ЕС след Тракия и Люлин. Стойността на договора е за близо 160 млн. лева.

    Над 3 млрд. и 200 млн. лв. вече са вложени в изграждането на транспортна инфраструктура, обяви и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, по време на церемонията. Той коментира, че е напълно възможно в следващите седмици участъците от железопътната инфраструктура по това направление да имат Акт 15.

     Haskovo.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини