От х:

Днес в x:

Властта крие парите, дарени на Община Хасково

    Властта в Хасково отказа да обяви колко пари са били дарени на общината през последните години. Това стана с така наречения „мълчалив отказ” на официално заявление по Закона за достъп до обществена информация. Такова заявление бе подадено на 9 октомври, а законовият срок за отговор на администрацията е 14-дневен. Той изтече на 23 октомври, но отговор на заявлението не бе получен.

    Haskovo.net припомня, че в средата на септември репортерите поискаха официално достъп до публичния регистър на даренията на община Хасково, защото се оказа, че този регистър може да бъде видян само с разрешение на кмета. Повод за искането пък бе противоречивата информация от администрацията за новите атракции в центъра за празника на града – кравите до часовника и пластиката “Хасковски каунь”. Според едни сведения от общината те са били направени с дарения, докато според главния счетоводител Живка Делчева кравите били с дарения, а каунът – от собствените приходи на общината. Поради противоречивата информация репортерите поискаха да видят публичния регистър на даренията, за да стане ясно кое откъде е и за какво е. Отговорът бе, че това може да стане само с позволение от кмета. Юристите на програма Достъп до обществена информация в столицата бяха изумени да научат, че кмет трябва да разрешава достъп до публичен регистър, който по презумпция трябва да бъде публикуван и достъпен за всеки гражданин. В крайна сметка такова заявление за достъп до обществена информаци бе подадено.

    В края на септември временният кмет на община Хасково Нели Станева разреши със своя заповед достъп до регистъра на даренията. Той бе предоставен на репортер в секретна секция на общината. Представляваше лист с едно единствено име. Оказа се, че за 2015 година общината е получила само едно дарение – от Андрей Златинов, който е дарил 2000 евро за камбанарията до монумента на Св. Богородица.

    След наше настояване ни предоставиха регистъра от 2012 година, когато е бил създаден. Дарителите бяха няколко десетки, а сумите от наколкостотин до няколко хиляди лв. Крупни дарения нямаше. Кои имена включва и какви суми са дарили, можете да видите тук.

    Освен това пък се оказа, че вписването в публичния регистър става само при изрично заявено желание от страна на дарителя. Така публичният регистър за даренията на община Хасково, освен че не е публичен, излиза че не е и регистър. Защото включва само част от дарителите.

    (След публикуването на материала за единствения дарител на общината за 2015 година в редакцията се обадиха много хора, които твърдяха, че са били изнудвани да дадат дарения, за да им се свърши определена услуга. Но отказаха да предоставят сертификатите си за публикуване, поради опасения от репресии, защото бизнесът или семейството им е зависимо по някакъв начин от общината. Все пак публикуваме един сертификат за дарение на общината от софийска фирма, макар да е направено отдавна, през 2009 година. Тогава столичното дружество е било обзето от непреодолимо желание да дари пари на община Хасково. И е дарило 47 000 лв (четиридесет и седем хиляди лева! Не става ясно дали тази софийска фирма е възнамерявала да инвестира и да открие работни места в Хасково или е искала друга услуга от общината. Така или иначе тук са останали само парите й.)

    Поради откъслечната инфорамация в така наречения регистър, подадохме второ заявление за достъп до обществена информация. Това стана на 9 октомври. Понеже в закона има редица ограничения по отношение на личните данни, поискахме да научим само размера на дарените суми за отделните години, без имената и личните данни на дарителите.

    Дори това обаче бе отказано.

    Според юристи, запознати с процедурите по Закона за достъп до обществена информация, в заявлението от 9 октомври няма нищо, което да бъде отказано със законови аргументи. Затова посъветваха Haskovo.net да се обърне към Административния съд, който да задължи общинската администрация да се произнесе по заявлението.

    Предвид факта обаче, че само след няколко дни предстои балотаж за избор на кмет на общината и има огромна вероятност да имаме нов градоначалник, Haskovo.net ще изчака и още в първите дни на следващата седмица ще поиска тази информация от новата власт. Това ще бъде и първият тест за новия кмет – дали смята да управлява прозрачно или истината ще продължи да се укрива от гражданите на Хасково.

    Защото, както е казал Спасителят: “Истината ще ви направи свободни”.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини