От х:

Днес в x:

Да излезем на свободния енергиен пазар

Напоследък все по-актуална е темата за "излизане на свободния пазар на електроенергия", което би довело до намаляване разходите за електроенергия. В развитите страни отдавна са забравили първите си стъпки в тази посока. Сега е ред на нашето прохождане в страната на „ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯТА НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЙНИЯ ПАЗАР“. Какви стъпки са предприети и как се движи този процес в България, за това разговаряме с Даниела Войнова – Управител на „Ар Си Пауър Енерджи“ ООД – доставчик на ток за свободния пазар в България.


Г-жо Войнова, разкажете ни в какво се изразява либерализацията на електроенергийния пазар и как на практика се осъществява тя у нас?

Най-общо казано „излизането на свободния пазар“ означава, че потребителят има възможност да избере от кого да купи ток, така както сега избираме на кой мобилен оператор да ползваме услугите, или както избираме от кой магазин да си купим сирене например.

За съжаление темповете, с които се осъществява този процес, все още са доста бавни и с немалко съпътстващи затруднения. За свободен пазар се говори от 2003 г., но преди да бъдем „натиснати“ от Европейския съюз, почти нищо не се случваше. В последните няколко години, с приемането на новите правила за търговия с електрическа енергия, КЕВР предприе действия, за да могат да "излязат" на свободния пазар първо корпоративните потребители. През последната година вече са факт и първите битови потребители „излезли на свободния пазар“.


Очакванията са, че за излезлите на свободния пазар потребители цената на тока ще е много по-ниска. Така ли е наистина?

Цената на електрическата енергия на свободния пазар се определя на пазарен принцип, в зависимост от търсенето и предлагането. Съобразно пазарната конюнктура е възможно цената да варира – да намалява или да се повишава. Но определено условията на свободния пазар се очаква да бъдат по-изгодни. Така че в общи линии на този етап можем да говорим за по-ниски цени от порядъка на 10-15% за корпоративните клиенти. Всичко е доста индивидуално – зависи от количеството потребена енергия, от услугите и условията на съответния доставчик, от доброто балансиране на координатора в групата, от останалите участници и условия на пазара и не на последно място от нормативната уредба и държавните такси като акциз, ДДС, цена „задължение към обществото“ (ЗО), които са константна величина към сметката на всеки потребител.

Много е важно да се прави разлика между цената на стоката ток и сумата на месечната сметка. Участието на доставчика е в частта ЦЕНА НА СТОКАТА ТОК. А останалите компоненти от месечната сметка или сумата, която всеки потребител вижда във фактурата си, са непроменливи величини – цената за пренос и разпределение, ДДС, акциз, цена ЗО, тъй като се определят от КЕВР. Както вече казах, доставчикът не може да влияе върху тях. Но, разбира се, когато цената на СТОКАТА ТОК е по-ниска, получава се и по-ниска крайна сметка за плащане.


Как на практика става излизането на свободния пазар?

Правилата уреждат процедурата за излизане на свободния пазар на електроенергия. Най-общо казано, това означава, че клиентът избира да купува ток на свободно договорени цени от лицензиран търговец на електроенергия. Важното е, че клиентът може да купува ток от един или няколко търговци за свои обекти, находящи се на различни територии – например: за офис, който е в София и за филиали, цехове, представителства и др. , намиращи се в различни региони на страната. Условно процедурата по излизане на свободния пазар се осъществява в няколко етапа, в зависимост от условията на договарянето, съпътстващите услуги, които предлага даден търговец и изискванията на съответния мрежови оператор, съобразно територията, на която се намира обекта-потребител. Всеки един от трите мрежови оператора (ЕРП-та: ЧЕЗ, EVN и Енерго-Про) има различни условия и изисквания по прилагане на процедурата и правилата по излизане на свободен пазар, което създава немалко затруднения в работата ни към настоящия момент. Например: За клиентите под 100кВ, в ЧЕЗ се прилагат стандартни товарови профили (СТП), а за тези на ЕVN се монтират електромери с почасово измерване. На този етап нормативната уредба дава възможност и за отказ за излизане на свободен пазар на клиенти ниско напрежение (под 100кВ), от която се възползва Енерго-про.


Как по-конкретно се случват нещата в Ар Си Пауър Енерджи?

Тъй като нашата компания има дейности и в други области, за улеснение разграничихме доставката на ток под името Tip-tok.

Ние се ангажираме изцяло с изготвяне на документацията от името на клиентите, чрез което им спестяваме „досадната“ бюрократична процедура, без значение територията, на която се намира всеки един от тях.

След изготвяне на индивидуалното предложение и договарянето с клиента, ние от негово име придвижваме документите, свързани с техническо обследване на обекта, уведомяване на мрежовия оператор /ЧЕЗ, ЕВН или Енерго-про/ и предишния търговец, извършваме всички други необходими действия. Общо взето процедурата по излизане на свободния пазар не е много лека засега, но ние се стараем максимално да облекчим клиентите. Времето, което отнема целия процес, е 2 месеца.


Как в условията на свободен пазар се гарантира доставката на заявеното количество и качеството на електроенергията?

Заявеното количество ТОК се доставя до всеки обект посредством електропреносната и разпределителна мрежа, която е собственост на съответното регионално електроразпределително дружество /ЕРП/ – мрежовия оператор. Разпределението на електрическа енергия е услуга от обществен интерес по смисъла на Закона за енергетиката и се предоставя единствено от оператора на електроразпределителната мрежа. Т.е. доставчикът на електроенергия няма влияние върху качеството на мрежовите услуги. Преносът и разпределението са ангажимент на ЕРП-тата. Затова е много важно всички участници в енергийния пазар, както и държавните и регулаторни органи, да работят в условията на партньорство и лоялна конкуренция, а най-вече в интерес на потребителите и качественото им обслужване. Само така печеливши ще бъдат всички.


Такава ли е реалността в момента?

На този етап, за съжаление, това не е съвсем така. Пак ще повторя – това не носи полза никому. Като всяка система, и енергийната си има отделни съставни части /механизми, органи, и т.н. – в случая всички участници на енергийния пазар/. Ако някои от тези механизми работят срещу и в дисхармония с останалите, системата няма да функционира правилно. Природен закон.


Напоследък в публичното пространство се прокрадва някакво внушение, че търговците на ток са мафия, печалбари ...

Не знам защо се сещам за приказката „Крадеца вика: дръжте крадеца“. Не желая да обвинявам или засягам някого с тази метафора, но ми се иска всеки да си отговори на въпроса „Не е ли свободният пазар - респективно участниците: търговци и потребители - обществено полезен механизъм за контрол на мрежовите оператори и регулация на цените?“ ...

Много е важно Законодателят и Регулаторът да създават коректна и равнопоставена конкурентна среда, а участниците да спазват правилата и принципите на прозрачност и лоялна конкуренция, за да може да се осъществи пълната и реална либерализация на енергийния пазар у нас. Вярвам, че това ще се случи!

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини