От х:

Днес в x:

Крило краси гроба на руски летец

    Гробът на руския летец-изпитател Борис Мелников ще бъде украсен от днес с нестандартна паметна плоча под формата на самолетно крило. Паметникът е изработен от специална композитна смола, използвана в самолетостроенето. Събитието беше инициирано от хасковския фен-клуб „Гунди и Лев Яшин“.

    Руският летец е участник във Втората световна война, работил е и като летец-изпитател в руските авиозаводи в Ташкент. Мелников е носител на множество награди за участието си във войната срещу фашизма. По-късно, като пенсионер се премества във България при дъщеря си, умира през 1983 година.

    Инициаторите от фенклуба избраха датата на откриването да съвпадне с 86-ата годишнина на легендарния руски вратар Лев Яшин.

    В инициативата за паметната плоча участваха и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса, Ветераните от войните, Демократичен съюз на жените, Обединени земеделци, Българо-руският клуб, БЗНС „Ал. Стамболийски“ и граждани. Присъства и помощникът на военното аташе на Русия, подполковник Максим Чередниченко.

    Паметта на летеца беше почетена с едноминутно мълчание, отец Петър и отец Златко отслужиха заупокойно освещаване на паметната плоча.

    Спас Тилев

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини