От х:

Днес в x:

Специалист: Всяка трета жена над 50 е с остеопороза

Некачествената храна, цигарите и кафето намаляват костната плътност при жените. Това каза днес д-р Тодор Стойков на брифинг в Деня за борба с остеопорозата.

Най-рисковите групи, според специалиста, са жените във възраст около и в менопаузата. Според статистиката между 20 и 30% процента от жените над 50 страдат от остеопороза в различни стадии. Засягат се и по-ниски възрастови групи, но в повечето случаи става въпрос за наследствени заболявания. При мъжете все още това е много рядка болест.

Лечението на остеопорозата дава относително добри резултати, но най-главното е профилактиката. Лекарствата са относително скъпи и трябва да се пият дълго време. Отделно ехографското изследване на костната плътност струва между 10 и 20 лева, ренгеновото около 50. Тези изследвания не се поемат от здравната каса, затова желаещите за преглед трябва да ги включват поне един път годишно в разходите си.

Най-важният момент в борбата срещу остеопорозата е профилактиката. В нея се включват рационално хранене – храни богати на калций /мляко и млечни храни/ и естествени храни с по-малко консерванти и Е-та. Движението и физическата активност са също част от профилактиката. Раждането също води до калциев дефицит на костите, затова след раждане жените не бива да отслабват рязко, съветва специалистът.

Пълните хора страдат по-рядко от остеопороза, показва статистиката. Слабите са изложени на по-голям риск, особено когато се консумират некачествени храни.

Спас Тилев

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини