От х:

Днес в x:

Училищата заявяват „чаша мляко“ в началото на ноември

Схемата „Училищно мляко“ стартира от 2-ри ноември.

Заявленията на учебните заведения ще е в регионалните структури на Държавен фонд „Земеделие“ до 13 ноември.

Освен училищата, в схемата участват и производителите- еднолични търговци, търговски дружества, кооперации, признати организации на производители и общини.
„Училищно мляко“ ще има за децата от 1 до 4 клас, както и за малчовците от детските градини в държавните, общинските и частните заведения.

Схемата има за цел да насърчи консумацията на прясно и кисело мляко и други млечни продукти, като по този начин допринася за подобряване на хранителните навици на децата.

Схемата стартира у нас през 2009 г., като интересът към нея до миналата година беше слаб, като цяло. Причина за това е ниското ниво на подпомагане от Европейския фонд за гарантиране в земеделието, обясниха експертите.

Като част от проведената реформа на общата селскостопанска политика на ЕС преди две години има възможност на държавите-членки, които желаят да участват в схемата, да изготвят стратегия за нейното прилагане на национално равнище.

От тази година Националната стратегия за прилагане на схемата е факт в България. В края на септември беше обнародвана и Наредба за условията и реда за прилагане на схема „Училищно мляко”.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини