От х:

Днес в x:

27 цигулари свирят в Хасково по изборите

    40-тите музикални дни „Проф. Недялка Симеонова“ в Хасково ще се проведат от 23 до 25 октомври, съобщиха от общината. На 23 октомври в 12.30 часа стартира международният конкурс за цигулари в рамките на музикалните дни. В него ще участват 27 млади изпълнители, разпределени в четири възрастови групи. Тази година публиката ще радват музиканти от 7 държави: Молдова, Турция, Румъния, Сърбия, Словакия, Полша и България. Най-малкият участник в конкурса е 8-годишният Михай Мангир от Молдова.

    Младите цигулари ще бъдат оценявани от жури, председателствано от проф. Ангел Станков – преподавател в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, носител на ордена на Британската империя и на три награди „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Членове на журито ще бъдат проф. Недялчо Тодоров – преподавател в пловдивската музикална академия, проф. Стефан Камиларов – преподавател в университета за музикални изкуства – Виена, Румен Джуров, експерт в министерството на културата и проф. Галина Буйновски – преподавател в музикален лицей в Кишинев, Молдова.

    Общият награден фонд, осигурен от община Хасково, е 6400 лева.

    Организаторите са отделили време и за почитателите на симфоничната музика. На 23.октомври от 19.00 часа в сградата на театър „Иван Димов“ ще се състои концерт на членовете на журито.

    На 24 октомври, отново от 19 часа, в театъра ще прозвучат изпълнения на Симфоничен оркестър Хасково с диригент Цанислав Петков, солист ще бъде цигуларят Стоимен Пеев.

    Музикалните дни „Проф. Недялка Симеонова“ ще бъдат закрити на 25 октомври от 16.00 часа. На специална церемония призьорите ще получат наградите си и ще изнесат галаконцерт.

    Входът за всички концерти е безплатен, съобщиха от общината.

    Спас Тилев

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини