От х:

Днес в x:

Нелегални рискуват смазване от влак, пред разстрел по границата

Само дни след като нелегален бе прострелят на границата ни, чужденците преориентираха маршрутите си в опит да проникнат нелегално в България. Влизащите мигранти вече предпочитат да рискуват прегазване от влак, пред перспективата да попаднат на мушката на българските сили за сигурност. Само за ден 9 нелегални бяха спипани на гарата на Капитан Андреево скрити ПОД вагоните на влакови композиции, някои от които непосредствено до колелата на трена. Двама афганистанци рискували дори да възседнат бутилките с въздух за въздушните спирачки на колелата, рискувайки всеки момент да паднат на релсите. „Самоубийците“ са заловени на 17-ти октомври в късния следобед при рутинна проверка на товарен влак, пътуващ от Турция за България. На двамата са предявени обвинения за преминаване на границата на страната без надлежно разрешение на властите – престъпление по чл. 279 от Наказателния кодекс. Те са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Същия ден в 20,35 часа на ГКПП-Капитан Андреево-гара в товарен влак, пътуващ от Турция за България, между контейнерите на вагоните са открити трима марокански граждани, държащи се направо на магия за тегличите. Младите мъже първоначално се представили за сирийци, но впоследствие претърсването извадило наяве документите им за самоличност. В същия влак върху осите, под един от вагоните, е намерено легнало друго лице, което е установено, че е афганистански гражданин. Четиримата са задържани с постановление на наблюдаващия прокурор за 72 часа.

На 18 октомври 2015 г. в 15 часа на ГКПП-Капитан Андреево-гара в товарен вагони са открити двама афганистански граждани, които според обясненията, са били качени във влака на жп гарата в гр. Одрин, от турски каналджия срещу сумата от по 500 долара на човек. Същия ден около 16 часа на ГКПП-Капитан Андреево – гара, вече във вагона на товарен влак, са били открити и задържани 16 лица - сирийски граждани, от които петима мъже, пет жени и шест деца. Те са заявили, че влизат в Република България, за да търсят закрила и убежище от войната в Сирия. Настанени са в разпределителен център в гр. Елхово. Образувана е предварителна проверка.

Ако тарифата за влизане с влак е 500 долара на човек, то таксата за влизане по по-безопасни начини е скочила до небесата. Заради затегнатият физически контрол по границата, каналджии в турско начислявали такса риск, удвояваща, дори утрояваща обичайната сума, споделиха запознати с каналджийския бизнес. Променило се и плащането, като вече не се приемали турски лири, а само валута, за предпочитане долари. По цели 10 000 долара на човек платили трима иракски граждани за транспорт до Германия и немски документи за самоличност. Иракчаните били натоварени в автобус на редовна транспортна линия от Турция за Немско, с преминаване през София. При извършената паспортна проверка на митнически пункт Капитан Андреево обаче нашите гранични полицаи се усъмнили в представените паспорти, които при последвалата проверка се оказали с неистински визови немски стикери. Иракчаните обяснили, че ментетата са им били продадени от лице в Истанбул, което им гарантирало безпрепятствено преминаване на европейските граници. Освен че изгорели с доларите, на иракчаните е повдигнато и обвинение за съзнателно използване на неистински или преправен документ – престъпление по член 279 и член 316 връзка с член 308 алинея 2 от Наказателния кодекс. Деянието предвижда 3 години затвор.

На 16-ти октомври в друг автобус, пътуващ по линията Истанбул-София, са задържани още двама иракчани. Единият от тях представил шведски паспорт, който се оказал закупен от Истанбул за 700 долара. Вторият иракски граждани е привлечен като обвиняем за трафик, след като по думите на „шведа“ именно той продал паспорта. За каналджията обвинението е за трафик по чл. 280 ал. 2 от Наказателния кодекс с предвидено наказание от 1 до 6 години затвор.

Само за периода от 16 октомври до 18 октомври Районна прокуратура-Свиленград е образувала шест незабавни и две бързи производства за нелегално преминаване на държавната  граница. Като обвиняеми са привлечени 13 чужди граждани.
 

Р.Филев

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини