От х:

Днес в x:

Ставри Калинов в галерия Форум: Аз съм следа, след 15 дни ставам на 450 г.

    Изложба на големия български художник Ставри Калинов се открива тази вечер в галерия Форум в Хасково.

    Роден е на 15 ноември 1944 г. във Видин.

    Той е един от най-ексцентричните творци, раждали се някога по нашите ширини, но и абсолютна симбиоза между морал, етика и естетика. Работи в областта на малката пластика, живописта и приложното изкуство.

    Гордее се, че никога не е бил на държавна работа. Нарисувал е портретите на Васил Левски, Жул Паскин, Джон Атанасов, Борис Христов, Николай Гяуров и други известни българи. Създава и икони. Автор е на множество статуетки за фестивали и конкурси. Малка пластика на ктиторите на Боянската църква Константин и Елена, изработена от него, е дарена преди десетилетие на папа Йоан Павел II. Негови работи има и в дома на руския президент Владимир Путин.

    Едно от нещата, които задължително трябва да направите днес или в следващите няколко дни, е да намерите поне малко време, за да посетите художествената галерия Форум. Там ще можете да видите уникалните работи на Ставри Калинов.

    В Хасково в рамките на изложбата “Изкуството е тайнство“ той за първи път ще покаже пред местната публика някои от нещата си. Калинов, заедно с по-голямата от двете си дъщери Реджина, от два дни подготвят изложбата.

    Сред уникалните експонати, които е подредил в галерията и които показва за първи път, са някои от от уникалните стенописи от Александровската гробница, пренесени върху стъкло с каменни рамки и осветени.

    Г-н Калинов, може ли вие самият или изобщо някой да каже какви техники сте използвали в работата си?

    Технология. Какво означава това?! - техната логика. Значи на боговете логистиката, а лого означава светлина. Така отговорът ми на въпроса е „да бъде светлина“. Моите неща са патентни, конфенденционално-персонални. И стъклото, и живописта, и скулптурата ми. А графиката ми е мигновена. За 20 секунди правя графика, която никой по никакъв повод не може да направи.

    С вас в Хасково е дъщеря ви Реджина и тя каза, че понякога й е малко трудно да ви настига в темпото на работа, когато ви помага.

    Е, не може! Аз непрекъснато съм с различно темпо, как ще ме стигне. Ако искат да знаят колегите, зрителите, колекционерите, аз съм вложил в тези картини целия си живот. След около 15 дни ставам на 450 години. Защото не пуша, не пия, не спя. Работя бързо, карам кола бързо и като сметна един човешки живот - с ядене, пиене, удоволствия, моите години стават толкова - 450. Това, което имам в ателието си, за да го направят другите, ще им трябват 450 години.

    А на тази възраст не чувствате ли умора все пак?

    Напротив, още по и още по-безуморен съм. Защото когато можеш и плагиатстваш Бог, ставаш неизчерпаем, ставаш съвместен. А да си съвместен - това означава с Него вътре да се местим.

    При мен словото, живописта, скулптурата е съвместно.

    И имам възможността да се комуникирам, а не да комуникирам.

    Да сее комуникация. Т.е. да ползвам ин сайта си, а не сайта. Защото сайта ползвам ли, ставам едно животно с номер ЕСГРАОН - опитомен, унищожен и обезличен. А ползвам ли си ин сайта - мене могат ме хванат. И това е тайната на всичко, което правя.

    На това тайнство ли всъщност стъпва и вашето изложение, работата ви?

    Не само изложение, а изображение. А това е Из образа Му се явявам - изобразявам.

    Какво казвате на хората, които ви казват, че сте велик, но и че сте странна птица?

    Ако се оставят на чувствата - разбират всичко. Чувството е първо и после е действителността. А повече от хората ползват обратното - от действителното към чувството, а това е лъжа и измама. Аз съм чувствител, а това означава чувач на живота. А някои са деформирани.

    Наблюдавах ви и ми се стори, че сякаш не ходите, а летите, от къде идва заряда?

    Най-божественото, най-съкровеното, най-истинското е равно на Бог. А това означава смисловност - с мислите се словиш. Мисълта пътува на милиарди светлинни години за една секунда. И с мисълта си с него, с мен и с всичко. А словото означава да можеш да си акустизираш мисълта.

    А кой ви обогатява вас?

    Мен ме обогатява смислова. Аз говоря непрекъснато с Бог, аз съм Него.

    Имате ли наследник в работата?

    Не. Аз съм следа.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини