От х:

Днес в x:

ЕС наложи санкции на виновните за конфликта в Бурунди

Европейският съвет одобри ограничения за пътуване и замразяване на активи за четири лица, които са нарушили демократичните принципи и са попречили на усилията за постигане на европейско разрешение на кризата в Бурунди, съобщи прес центърът на институцията.

Четиримата са упражнявали насилие, репресии и са извършили сериозни нарушения на човешките права в централноафриканската държава.

"Европейският съюз многократно призова всички страни да се въздържат от актове на насилие. Не е постигнат напредък в търсенето на политическо решение в Бурунди и има риск от ескалация на насилието", пише още Съветът.

Бурунди се намира в сериозна криза, след като редица опити за политически убийства и провалени атентати хвърлиха страната в политическа криза, а президентът Пиер Нкурунзиза спечели противоречиви избори през юли.

Президентът оцеля след опит за преврат през март.

Около 70 000 граждани на Бурунди живеят в бежански лагери в Руанда, след като избягаха от конфликта.

От четири десетилетия малката държава се намира в непрестанен конфликт и гражданска война. Страната спечели назависимостта си от Белгия през 1962 г, а конфликтът е дълбоко вкоренен в политическите и исторически сблъсъци между етническите малцинства Хуту и Туци. От началото на войната са загинали повече от 300 000 души.

Въпреки че интензивността на въоръжените атаки намалява през последните години, политичеслата нестабилност и неразрешените взаимни обвинения продължават да предизвикват сблъсъци.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини